Начало България Военните парашутисти отбелязват своя празник

Военните парашутисти отбелязват своя празник

24
Военните парашутисти отбелязват своя празник
Снимка: БТА

Днес е Денят на военния парашутист, който се отбелязва с воински почести и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на парашутиста в София, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Преди 80 години Парашутната дружина от Първата българска армия взе участие в реални бойни действия за първи път, спомниха от прессекретариата на президента.

Церемонията включва заупокойна молитва на Алеята на парашутиста и воински почести на площад „Народно събрание“ в София, където ще бъдат поднесени венци и цветя. В различните мероприятия ще участват представители на Министерството на отбраната и военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции, както и ветерани. Президентът Румен Радев ще отдаде почит пред подвига на българските парашутисти.

Денят на военния парашутист е определен на 18 октомври от Българската армия през 1994 година. Същата дата е свързана с първото участие на Парашутната дружина в бойни действия през 1944 година, което отвори пътя за настъплението на Българската армия. Захваление за героизма им, личният състав на дружината е повишен в звание.

Заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев заяви, че целта им е да увеличат разходите за отбрана до над 2,5% от БВП с бюджета за 2025 година, тъй като считат, че 2% са недостатъчни.

Още новини от деня – четете тук