Начало Свят Виктор Орбан се среща със Зеленски в Киев

Виктор Орбан се среща със Зеленски в Киев

44
Виктор Орбан
На снимката: Виктор Орбан

Министър-председателят на Унгария, Виктор Орбан, който отказва помощта на ЕС за Украйна и поддържа отношения с Русия, ще пътува до Киев днес за първи път от началото на руската агресия. Това съобщи руската редакция на Би Би Си.

Информация за предстоящото посещение на Орбан и срещата му с украинския президент Володимир Зеленски бе разпространена от британските вестници „Файненшъл таймс“ и „Гардиън“ в понеделник, цитирайки анонимни източници в Будапеща и Киев.

„Орбан ще пристигне тук утре (вторник – бел. прев.), освен ако нещо не се промени в последния момент“, цитира „Гардиън“ свой източник в Киев.

В момента няма официална информация за посещението от страна на нито една от двете страни, съобщава news.bg.

Източници от Будапеща разкриват, че Орбан решил да посети Киев след като Украйна направи отстъпки пред Унгария по въпроса за специалните права на унгарския малцинство в Закарпатието, за да отмени унгарското вето в началото на преговорите за членство в ЕС.

От 1-ви юли Унгария пое председателството на ЕС за шест месеца, но източник в Киев посочва към „Гардиън“, че все още не е ясно в качество на Орбан – лице на министър-председател на страната си или като представител на ЕС.