Начало Свят Виктор Орбан предупреди за крах на ЕС и подкрепи Доналд Тръмп

Виктор Орбан предупреди за крах на ЕС и подкрепи Доналд Тръмп

79
Виктор Орбан
Снимка: БТА

В обичайното си изказване на Лятната университетска среща в Румъния, унгарският премиер националист Виктор Орбан предупреди, че Европейският съюз се движи към забрава и предизвика за нов азиатски „световен ред“. Орбан също така подкрепи кандидатурата на Доналд Тръмп за президент на САЩ, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

„Европа отказва да защитава своите интереси“, заяви Орбан в Бъйле Тушнад – град с преимуществено унгарско население в Централна Румъния, място на традиционната Лятна университетска среща, организирана от представители на унгарското малцинство в Румъния с подкрепата на унгарски фондации.

„Това, което Европа прави в момента, е просто последва безусловно американската външна политика на Демократическата партия… дори за сметка на самонадеждата“, каза Виктор Орбан пред публиката на Лятния университет „Тушваньош“. Според неговите думи, цитирани от Ройтерс, „ЕС трябва да се откаже от политическия си идентитет и да стане икономически и отбранителен проект“.

„Настъпва промяна, която не е била виждана от 500 години. Това, пред което сме изправени, всъщност е промяна в световния ред“, допълни той, като посочи Китай, Индия, Пакистан и Индонезия като страни, които стават „доминиращ център“ на света, отбелязва АП. Според Орбан, цитиран от Ройтерс, „ние, западняците, тласкаме руснаците към този блок“.

Орбан също така твърди, че САЩ са отговорни за експлозиите през 2022 г., които повредиха газопроводите за „Северен поток“, предназначени за транспортиране на газ от Русия до Германия. Той описва експлозиите като „терористичен акт, извършен явно по нареждане на американците“, без да представи доказателства в подкрепа на твърдението, посочва АП.

Изказванията на унгарския премиер идват във време на засилените критики от страна на европейските му партньори, след като по-рано този месец той предприе несъгласувани с ЕС „мирни мисии“ до Москва и Пекин, с цел постигане на споразумение за край на войната в Украйна. Широко разпространено е мнението, че Орбан поддържа много топли отношения с Кремъл, в сравнение с другите лидери на ЕС, отбелязва АП.

Относно Украйна, Орбан изрази съмнение, че разделената от войната страна ще стане член на НАТО или на ЕС.

„Ние, европейците, нямаме пари за това. Украйна отново ще бъде буферно държава“, каза той, като добави, че международните гаранции за сигурност „ще бъдат записани в споразумение между САЩ и Русия“.

Според Орбан, цитиран от Ройтерс, в разлика от слабостта на Запада, руската позиция по световните въпроси е рационална и предсказуема. Унгарският премиер посочи, че Русия е показала икономическа гъвкавост в справянето със западните санкции, наложени след анексацията на Крим от Русия през 2014 г.

Орбан цитира латински израз, като казва: „Тръмп е пред вратите“. Унгарският премиер отбеляза, че ако Европа не води мирна политика, а Тръмп печели изборите за президент на САЩ, тогава ЕС трябва „да признае поражението“ и да поеме последиците от подкрепата си за войната, информира румънската агенция Аджерпрес, цитирайки официалния превод на речта на унгарския премиер.

„Европейският съюз ще трябва да плати цената на тази военна авантюра и това засяга всички нас“, заяви Виктор Орбан.

По време на пълномащабната война на Русия в Украйна, Орбан се открои от другите лидери на ЕС, като отказа да предостави оръжия на Киев за защита срещу руските сили и систематично спъва, подкопава или блокира усилията за изпращане на финансова помощ на Киев и налагане на санкции на Москва, напомня АП.

Унгарският премиер обичайно използва годишната Лятна университетска среща в Румъния, за да представи идеологическата насока на неговото националистическо правителство и за да критикува политиките на ЕС, към който страната му се присъедини през 2004 г., напомня агенцията.

От 1 юли Унгария пое ротационното председателство на ЕС, когато Орбан даде „тръмпистко“ обещание „Да направи Европа отново велика“. Унгарският премиер също така явно подкрепи кандидатурата на Доналд Тръмп за президентски избори в ноември.

Той посети Тръмп два пъти тази година в резиденцията му в Мар-а-Лаго, напомня АП. В изказването си днес унгарският премиер заяви, че кандидатурата на Тръмп за преизбор има за цел „да върне американския народ от постнационалистическата либерална държава към националната държава“ и повтори тези на консерваторите, че Тръмп е несправедливо наказан, за да се предотврати кандидатурата му за изборите.

„Затова искат да го поставят в затвора. Затова искат да му отнемат имуществото. И ако това не сработи, затова искат да го убият“, каза Орбан, споменавайки опита за убийство на Тръмп на митинг в Пенсилвания този месец.

Орбан често използва речите си на Лятната университетска среща в Румъния, за да предизвика полемика. През 2014 г. той вперви заобяви намеренията си да създаде „нелиберална държава“ в Унгария, а през 2022 г. предизвика международно възмущение, след като се изказа срещу превръщането на Европа в „смесено расово“ общество, наглася АП.

Днес той повтори позицията си срещу миграцията, като заяви, че тя не е решение за застаряващото население на неговата страна.

„Намаляването на населението не може да се компенсира с миграция“, каза Орбан. „Западният опит показва, че ако гостите са повече от собствениците, домът вече не е дом. Това е риск, който не трябва да се поема“, заяви той, цитиран от АП.

Виктор Орбан, който е най-дългоуправлявалият лидер в ЕС, е станал икона за някои консервативни популисти заради упоритата си борба срещу миграцията и правата на ЛГБТ+. По време на неговото управление бяха въведени редица ограничения в медиите и независимостта на съдебната система в Унгария. ЕС го обвинява за нарушение на стандартите за правова държава и демокрация, напомня АП.

Прочетете още международни новини тук