Начало Любопитно Вижте колко струват цацата, бирата и шопската салата на нашето море

Вижте колко струват цацата, бирата и шопската салата на нашето море

329
бира
Снимката е илюстративна

Лятото започва на 1 юни по крайбрежието, въпреки че много заведения вече приемат посетители. Тази година най-популярни ястия ще бъдат цаца, шопска салата, бира и пържени картофи.

Цацата остава най-предпочитаното ястие в ресторантите и заведенията на морския бряг, като цените на тазгодишната цаца са поскъпнали с 1-3 лева. В Сарафово, Бургас и Крайморие цената започва от 1 лев.

Ани Валекова, управител на крайбрежно заведение, споделя, че популярни са и други ястия като картофи, шопска салата, риба и шкембе. В заведението, което тя управлява, цените остават доста добри и порция цаца струва 4 лева.

В някои курорти обаче цените на цацата са доста по-високи. В Лозенец и Свети Влас те могат да достигнат до 15 лева.

Шопската салата се предлага на цени между 8,50 и 16 лева, в зависимост от местонахождението.

След цацата, най-продавана се оказва наливната бира. Средно едно заведение продава около 14 000 литра за месец, и цената на 500 мл от нея варира между 3,20 и 7 лева по Черноморието. Цените на палачинките остават непроменени, въпреки увеличението на цените на яйца, мляко и други продукти.

Нели Стоянова, търговец на палачинки, споделя, че няма да увеличава цените си, за да запази клиентите си. Галин Янев, друг търговец, посочва, че цените са нараснали с 15-20% през последната година. Цената на една палачинка или гофрета варира между 7 и 12 лева.

Този летен сезон новият хит на морето е bubble tea, който е любим на децата. Цената му се движи между 8 и 11 лева по Черноморието, като това е едно от освежителните напитки, които търговците предлагат поради очакваното горещо лято.