Начало Любопитно Вижте българските следи в румънски град с 1000 милионери

Вижте българските следи в румънски град с 1000 милионери

119
Крайова Снимка: БТА
Крайова
Снимка: БТА

Изключителни графити, бронзови статуи в стил бел епок и креативни рисунки по електрическите табла. Стари картички и снимки с надпис „Крайова от друго време“. Това е начинът, по който седмият по големина град в Румъния ви показва своята уникалност като истинска галерия на открито.

В медиите се съобщава, че в Крайова се намират над 1000 милионери. Градът разполага с един от най-старите театри в страната, а властите се гордеят с най-големия естествен парк в Източна Европа (90 хектара) и с някои от най-красивите и посещавани Коледни и Великденски фестивали в Европа. Българите със сигурност са запознати с последните.

Изисканата българска култура е част от университета в града, където се изучават българския език и културата. Д-р Мирослава Вътова, командирован лектор от Министерството на образованието и науката на Република България, е една от нашите представители там. Освен това, три българи – Мария Попова, Даниела Статкова и Лъчезар Павлов работят във Филхармония „Олтения“.

От Колежа „Карол Първи“ в Крайова започва историята на доктор Петър Берон, авторът на „Рибния буквар“. Неговият дом, който днес е част от комплекса на колежа, където той е живял, запазва паметта за българския учен. Друга българска следа се намира пред двореца Жан Михаил, където са подписани важни спогодби между България и Румъния.

Гостите на града не могат да не бъдат впечатлени от архитектурата на двореца, където са изложени творбите на известния румънски скулптор Константин Брънкуш. Също така, хотел и ресторант „Minerva“ са известни с мавританския си стил и важните събития, които са приютени там.