Начало Новини Взривовете на комуникационни устройства нарушават функционирането на крехката здравна система на Ливан,...

Взривовете на комуникационни устройства нарушават функционирането на крехката здравна система на Ливан, предупреди СЗО

39
СЗО: Най-малко 85 болни и тежко ранени палестинци, сред които 35 деца, бяха евакуирани от ивицата Газа

Взривовете на комуникационни устройства в Ливан тази седмица сериозно нарушиха функционирането на крехката здравна система в страната, предупреди днес генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус, цитиран от Ройтерс.

По данни на ливанските здравни власти 37 души загинаха, а повече от 3000 души бяха ранени, при взривовете на пейджъри и други устройства в райони, смятани за крепости на антиизраелската ислямистка групировка „Хизбула“.

„Тези събития сериозно нарушиха състоянието на и без това крехката ливанска здравна система“, каза генералният директор на СЗО. Той добави, че здравната агенция на ООН е изпратила в страната кръвни запаси и травматологични комплекти.

Според представителството на СЗО в Ливан около 100 болници са участвали в ответните мерки. Поредица от учения преди атаките и натрупването на запаси за спешни случаи са помогнали за подготовката на лекарите и медицинските сестри, което е допринесло и за намаляване броя на жертвите.

На същия брифинг Гебрейесус съобщи, че случаите на маймунска шарка се увеличават в Африка и СЗО планира да изпрати утре 33 тона консумативи за тестване, лечение и превенция на случаите в най-засегнатата страна – Демократична република Конго.