Начало България „Величие“ стана възможна, благодарение на Борисов и Пеевски

„Величие“ стана възможна, благодарение на Борисов и Пеевски

54
Илиян Василев
На снимката: Илиян Василев.

След загуба е важно как се справяш – това казва много за характера. Новата посока за демократите включва анализ, нова енергия и смяна на елита чрез действителни качества и заслуги.

Ако не избираме най-добрите хора вътре, как очакваме да изберем най-добрите извън?

Нека не търсим причините извън нашата партия – ГЕРБ и ДПС са това, което винаги са били.

Знаехме, че те разполагат с власт и ресурси, които може да се използват нечестно за манипулация на изборите и подкопаване на демократичния процес. Накрая, какво сме направили, за да се справим с това? Кога не признаваме резултатите от изборите? Като влизаме в парламента без решителност.

Докато ДАНС се фокусираше върху дискредитацията на лидерите на партия ДП, пренебрегнаха влизането на руски агенти чрез Възраждане и Величие в партньорство с нашите политици. Това е същата модел на Борисов и Пеевски.

Без съмнение, проектът Величие е възможен единствено благодарение на подкрепата на Борисов и Пеевски, защото в противен случай, МВР и ДАНС щяха да разкрият руските агенти отдавна. Това е продължение на договореностите, които Борисов направи преди десетилетие, за да защити интересите на Москва в България.

Има грешки в ръководството на ДП, но те не са разкрили истинските намеси, които пречат на България да се присъедини към Европа.

Ръководството на ДП не е израстнало естествено, а е измествано от върха на иерархията, не развивайки политически инстинкти, които се придобиват единствено чрез уличния опит и отнизините.

Изглеждаше, че те смятат, че имат знанието и не се нуждаят от съвети. Забравиха, че за да привличаш поддръжка, трябва да се държиш като една перла – ще помните лицемерието около Пеевски. Сега признават, че имат какво да научат, но попречили на себе си да се развиват политически – демократите имат само един шанс преди Системата да ги изхвърли.

Ако не успеят да си осигурят време за нов ход, ще загубят своята и нашата перспектива. Опозиционният човек учи по-добре и по-бързо, но липсата на политически инстинкт може да се запази.

Няма да спре борбата с корупцията, защото това е единственият начин да се кара Пеевски и Борисов. Не.

Кога сте чули разговор за КТБ – най-големият престъпник през прехода? Поговорки за Турски поток? Не знаяли – продължавах да говоря и пиша за тях. Не е било уместно, докато се съобразяват с Пеевски и Борисов за големи промени.

Трябваше да изпитат пограничните линии на съгласие с Борисов. Да питат, защото нямаше причина да губим време с тяхното пробно управление. Този политически наивитет е неприемлив и губи времето не само на тях, а на милиони българи.

Ще бъде време за по-задълбочени анализи, но проблемът с 70% недействащи избиратели е сигнал, че демокрацията е в криза в България, което лишава властта от легитимност.

Това е основен проблем, който дава възможност на Борисов и Пеевски да останат на власт, като изключват народа от изборите. Затова първата реакция трябва да бъде въпросът за легитимността на властта и изборите.

Ние трябва да бъдем внимателни с отхвърлянето, защото в демократичната общност често има тенденция към самоунищожение чрез категорично отрицание. Тези, които нападат ДП, искат оставки на всички, без да разгледат цялостната ситуация. Това е разрушително отрицание, което носи риск. Както им казах, те вероятно са в групата на Петър Москов – с ниско доверие от публиката към ДП.

Липсата на енергия и ангажираност в кампанията също е забелязана. Понякога изглеждаше, че защитавам каузата им повече от тях сами. Поканих Кирил в Алтернативата, за да го подкрепя, но не намери време за среща.

Изненадата, че Христо Иванов обяви в последните дни на кампанията, че те са единствените избор, беше странна. Не можеш да си само единствените, ако те никой не те подкрепя. Хората искат да бъдат убедени и насърчавани! Липсва им политически такт.

Поставянето на Радан Кънев на незаконно място е още една грешка, която ще се отрази негативно.

Ще говорим вечерта в клуб „Светослав Лучников“ в централата на ДСБ. Все още не е всичко изгубено и тази кампания може да доведе до полезни поуки. За тези, които са готови да ги научат от грешките си.

Този коментар е публикуван във Фейсбук профила на автора. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.