Начало България ВАС спря делото за Андрей Гюров, ще пита Съда на ЕС

ВАС спря делото за Андрей Гюров, ще пита Съда на ЕС

39
Андрей Гюров
На снимката: Андрей Гюров

ВАС отмени решението за предсрочно прекратяване на мандата на Андрей Гюров като заместник-главен изпълнителен директор на Българска народна банка и реши да отправи запитване до Съда на Европейския съюз.

Това забавя окончателното решение за още година и половина, съобщава Българското национално радио.

Приема ли се молбата за бърза процедура, делото може да бъде разгледано отново за 2-3 месеца. В противен случай – до 12-18 месеца.

Гюров беше освободен порано от длъжността си след като Антикорупционната комисия установи, че на първоначалния етап на мандата му е налице конфликт на интереси, като е бил акционер в търговско дружество и е участвал в неправителствена организация.

Той оспорва това решение пред Върховния административен съд, но мандатът му беше прекратен междинно.

Преюдициалното запитване е направено с цел разясняване на тълкуването на европейските правила относно възможността за предсрочно прекратяване на мандати на членовете на управителните органи на национални банки, които са общи. ВАС трябва да установи дали те съответстват на основанията, по които беше освободен самият Гюров.

„От самото начало твърдихме, че в този случай има нарушения на европейското законодателство и затова ВАС е длъжен да отправи такова преюдициално запитване.

Това беше нашето изискване, защото от самото начало твърдим, че е необходимо да се съберат всички факти и обстоятелства, за да се реши правилно този случай“, коментира Гюров.

Председател на съдебния състав е главният съдия на ВАС Георги Чолаков. Един от тримата съдии – Юлия Ковачева, бивш член на ВСС, се изказа със специално мнение относно решението за изпращане на преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз.