Начало България ВАС отмени съдебно решение, което спря демонтажа на МОЧА

ВАС отмени съдебно решение, което спря демонтажа на МОЧА

89
Паметник на съветската армия демонтаж
Снимка: БНТ архив

Административният съд (ВАС) отмени решението на Административния съд в София относно демонтирането на паметника на Съветската армия след жалба на Сдружение „Изправи се.БГ“ и други лица. Това съобщи ВАС на своята уеб страница.

Случаят е пораден от частната жалба на Областната администрация в София. Подсъдимите са Сдружение „Изправи се.БГ“, представлявано от Мая Манолова, Войслав Тодоров, Виктор Йочев и Георги Кадиев.

Върховните съдии не разглеждат искането, с което се оспорва действието на длъжностните лица от Областната управа в София за демонтаж и нарушаване на бронзовите фигури на паметника на Съветската армия. Касационният състав на ВАС счита, че решението на първоинстанционния съд е недопустимо, защото Сдружение „Изправи се.БГ“ и лицата нямат правен интерес при обжалването.

„Действията за демонтаж и нарушаване на бронзовите фигури на паметника на Съветската армия не засягат директно правната сфера на жалбоподателите – физически лица и не нарушават директно техните субективни права и интереси, следователно искането им трябваше да бъде отхвърлено поради липса на правен интерес“, поясняват от Върховният административен съд.

Освен това, в случая има още един фактор, който води до отхвърляне на искането за прекратяване на дейностите относно демонтирането и нарушаването на бронзовите фигури на „Паметника на Съветската армия“ поради липса на правен интерес.

Напомняме, че през декември 2023 година по искане на партиите „Възраждане“ и „Изправи се.бг“ Административният съд в София-град разпореди за прекратяване на действията по демонтажа на паметника на Съветската армия в Княжеска градина в София.

На края на миналата година демонтираните бронзови фигури от паметника на Съветската армия бяха преместени на специално за тях място в с. Лозен със засилена охрана.

За защита на демонтираните бронзови фигури на мястото за съхранение е сключен договор с общинска охранителна фирма.