Начало България ВАС окончателно отхвърли жалбата на ДПС-Доган срещу отказа на ЦИК за регистрация...

ВАС окончателно отхвърли жалбата на ДПС-Доган срещу отказа на ЦИК за регистрация за изборите

64
Върховен административен съд
Върховният административен съд

Върховният административен съд отхвърли жалбата на коалицията „ДПС“ срещу решението на ЦИК за регистрация. Решението на съда обхваща мотивите от предишното определение на друг състав на ВАС. Това означава, че регистрацията на коалицията около Пеевски е одобрена, което прави невъзможно регистрирането на „Демокрация, права и свободи – ДПС“.

От решението на ВАС става ясно, че коалицията „ДПС – Ново начало“ е първа по време на подаването на искане за регистрация. Съдът отбелязва, че заявлението на коалицията беше подадено пет минути след полунощ на 2 септември по електронен път. Тъй като регистрацията на една и съща партия в две различни коалиции е забранена по закон, за това се отхвърля искането на „ДПС“.

Административното дело показва, че заявлението на „ДПС – Ново начало“ е подадено в срока по предписанията на Изборния кодекс. В решението на ЦИК се отбелязва, че приемането на документи за регистрация започва в определен час на 2 септември. Оттам идва основният аргумент за отхвърлянето на регистрацията на другата коалиция.

Според ВАС, сроковете за подаване на документи не могат да бъдат променяни от ЦИК. Така че, след като „ДПС – Ново начало“ е регистрирано, не може да бъде регистрирана друга коалиция с участието на същата политическа партия. Окончателното решение на ВАС потвърждава отказа за регистрация на „Демокрация, права и свободи – ДПС“.

Решението по административно дело е окончателно.