Начало Новини Българската фабрика "Колорадо", която изнася мебели в девет европейски страни, планира автоматизиране...

Българската фабрика "Колорадо", която изнася мебели в девет европейски страни, планира автоматизиране на производството

34
Българската фабрика "Колорадо", която изнася мебели в девет европейски страни, планира автоматизиране на производството

Българската мебелна фабрика „Колорадо“ изнася продукти в девет европейски страни. Основателят на компанията Благой Ангелов и дъщеря му Цветослава представиха производството си по повод кампанията на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП) „Мебелите на България: традиции и иновации“, която се проведе днес в Пловдив и Пазарджик. 

От 2012 г. „Колорадо“ изнася за международни клиенти в Германия, Гърция, Кипър, Франция, Италия, Холандия, Испания, Румъния, а от няколко месеца и за Полша, като планира да разшири още позициите си в износа.

Основната производствена база на компанията е в Пазарджик, като разполага с общо три фабрики за изработка на мека мебел, модулни мебели и лакирани МДФ мебели. Компанията е създадена от Благой Ангелов през 1997 г. В началото той започва с малък склад и една производствена линия със само 6 служители. Седем години по-късно, през 2005 г., екипът на „Колорадо“ отваря собствена фабрика с площ от 18 000 м2, отговаряща на съвременните европейски стандарти.

През 2017 г. „Колорадо“ закупува друга фабрика с площ от 48 000 м2 и добавя в продуктовия си каталог и МДФ продукти. Към момента в компанията функционират 7 основни отдела – строителство, проектиране, производство, доставка, износ, финанси и продажби, логистика. 

Най-голям дял – 1/3 от общата продукция на „Колорадо“, заема изработката на модули за хол. На второ място с 26 процента е производството на спални комплекти и 20 процента – на кухненски мебели.

Собственикът разказа, че „Колорадо“ работи с дизайнери на световно ниво. През годините са инвестирали в модерни производствени машини, включително и за пакетажна линия и машина за двустранно кантиране. От 2018 година до момента в компанията са инвестирани общо 12 млн. лв. Направени са инвестиции и във фотоволтаици. Но най-сериозната инвестиция на компанията е в кадри, споделят от екипа.

„При нас работят дългогодишни служители, с някои от които сме заедно още от основаването на фирмата и чиито деца, братя и сестри също работят във фирмата. Осъзнаваме и сме наясно, че хората са нашият най-ценен ресурс“, каза Цветослава Ангелова. Тя допълни, че компанията има социална политика, отворена към осигуряване на заетост за хора от уязвими групи, включително хора със заболявания и в неравностойно положение. 

„Нещата се променят много динамично в нашия бранш и за нас е важно да сме конкурентоспособни и добре поставени на пазара. Големи европейски търговци представят наши линии мебели. Българският пазар върви добре, няма катаклизми и спадове. При нас винаги нещата се отразяват малко по-късно, но българските фирми се справят добре с проблемите. 65 процента е износът за миналата година, а тази година се очаква да е повече. 12 млн. лева са приходите за 2023 г. За тази година очакваме приблизително същите приходи, ако не и по-добри. Развиваме допълнителни продукти и постоянно правим нови, за да можем да балансираме нещата. От известно време правим и по-различни неща, които допълват нашата гама“, каза собственикът на фабриката Благой Ангелов.

Към момента в „Колорадо“ работят около 200 човека общо, включително заетите в администрацията и производството. Един от проблемите, с които се сблъскват, е недостигът на квалифицирана работна ръка. Ангелов търси решение чрез автоматизация на част от производството. 

„Работим върху проект за по-голяма автоматизация. Така виждаме в бъдеще да произвеждаме с по-малко хора повече продукция. Традиционните професии в мебелопроизводството не се харесват на хората, за съжаление. Планираме през 2025 г. да внедрим нова автоматизирана линия за производство на корпусна мебел. Инвестицията ще бъде за близо 4 млн. лева. Работим върху изчистване на проекта, с който ще се увеличи прозводството с около 60-70 процента при същия брой хора“, обясни той.

Компанията инвестира в обучение на нови кадри и залага също на дуалното обучение. „Колорадо“ не разполага със собствени магазини, а работи с търговци. „Работим за частни марки, по тяхно задание правим модели, които нямаме право да продаваме другаде. Работим с големи български търговци, които си имат техни модели и само те ги предлагат. 80 процента от продукцията се разработва ексклузивно по поръчка. Останалите 20 процента са с марката „Колорадо“, каза Благой Ангелов.