Начало Новини България трябва да изготви първия си средносрочен фискално-структурен план за периода 2025-2028...

България трябва да изготви първия си средносрочен фискално-структурен план за периода 2025-2028 година, каза служебният финансов министър

39
България трябва да изготви първия си средносрочен фискално-структурен план за периода 2025-2028 година, каза служебният финансов министър

България трябва да изготви първия си средносрочен фискално-структурен план 2025-2028, като в него трябва да бъдат включени политики, реформи и инвестиции, предвидени за този четиригодишен период. В плана ще бъдат включени, освен инвестициите на министерствата, и инвестициите за местно развитие. Това каза по време на Годишната среща на местните власти в курортния комплекс. „Албена“ служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова. 

Тя допълни, че местните инвестиции трябва да бъдат част от националната инвестиционна политика и програма и трябва да осигуряват реалният икономически растеж. „Трябва да има обвързаност на целите, политиките инвестициите за общините и министерствата на национално и на европейско ниво“, каза още Петкова. 

Министър Петкова посочи, че Министерството на финансите анализира добрите европейски практики и иновативни подходи в тази насока, които ще бъдат обсъдени със сдружението. Получили сме писмата на общините за инвестиции и допълнителни средства, необходими за трансфери и субсидии. Но първо трябва да обсъдим с вас кои са основните насоки за развитие, каза тя. Петкова отбеляза, че всяка община има специфични потребности, но има и общи насоки за развитие, като например транспортната свързаност, енергийната ефективност, устойчива градска мобилност, развитие на туристическа, образователна и спортна инфраструктура. Това са общи цели, които трябва да обсъдим с вас през следващата седмица, за да можем да начертаем основните насоки за развитие за четиригодишния период, добави служебният финансов министър.

Людмила Петкова каза също, че през тази година в капиталовите програми на общините за Бюджет 2024 законът е допускал да се правят актуализации, но тъй като това е било за първа година и за министерството, и за общините, не всичко върви по план.

„През тези изминали месеци при актуализациите на приложение „Три“ много от проектите се променяха. Започна се с проекти за асфалтиране на улици, след това се премина към проекти за изграждане и ремонт на водоснабдителната и канализационна структура. Това забави проектите, защото тези проекти веднъж са оценени, но след като общините променят проекта в приложението, следва той отново да мине през процедура за одобрение. Това го установихме като голям проблем за общинските проекти за 2024 година. За следващата година ще коментираме дали трябва да има актуализация на тримесечие или по една актуализация на година“, каза още министър Петкова. 

Българската телегграфна агенция е медиен партньор на събитието.