Начало Свят България призова Скопие да спазва ангажиментите си за коридор 8

България призова Скопие да спазва ангажиментите си за коридор 8

79
Нова проява на антибългарски настроения в РСМ

Българското правителство изразява тревожност от изявленията на официални лица от Република Северна Македония, които поставят под въпрос изпълнението на международни договорености в областта на инфраструктурната свързаност, включително финансирането на жп компонента от Коридор №8. Този становище бе разпространено от Министерски съвет.

България призовава правителството на Северна Македония да поеме своите ангажименти и споразумения по отношение на своевременното изграждане на трасето за Коридор №8 на българска територия с отговорност и добросъвестност.

„Коридор VIII не е просто маршрут между Република Северна Македония и България, а е важен за подобряване на геостратегическата автономност на ЕС. Той играе ключова роля като логистичен маршрут от Адриатическо до Черно море по южния фланг на НАТО и има голямо значение в настоящия геополитически контекст. Отхвърлянето на изграждането на Коридор VIII слаби колективната сигурност на Алианса.

България е активно привлякла вниманието към необходимостта от изграждането на Коридор VIII и е успешно осигурила европейски средства за проекта, включително и за Република Северна Македония.

Благодарение на усилията на България, Коридор VIII е включен в обхвата на Европейски транспортен коридор „Западни Балкани – Източно Средиземноморие“ като приоритетен за ЕС. Участъкът Крива Паланка – Деве Баир е един от шест флагмански проекта на стратегията „Глобален портал“, финансиран с над 500 млн. евро от грантове и кредити. Модернизацията и завършването на жп компонента на Коридор VIII на българска територия са също част от програмата „Транспортна свързаност 2021 – 2027“.

Министерският съвет напомня, че Северна Македония е взела ангажимент за инфраструктурно свързване на двата държави в няколко случай, включително в Договора за добросъседство от 2017 г., Протоколите към него от 2019 г. и 2022 г., Меморандума за разбирателство между Албания, България и Северна Македония от 2021 г., общата декларация на Албания, България, Италия и Северна Македония от 2023 г. и други.