Начало България България отново с неясни позиции – този път за срещата на върха...

България отново с неясни позиции – този път за срещата на върха на НАТО. Радев предвеща „ядрен армагедон“

49
Президентът Румен Радев
Снимка: БТА

Следно гафие в дипломацията около резолюцията на ООН за Сребреница, няма яснота за позицията на България по украинския конфликт на срещата на НАТО през юли. Въпросът кой ще представлява страната трябва да бъде решен от служебното правителство.

Президентът Румен Радев обаче изрази готовността си да отстоява становището, което винаги е поддържал. В момента това обаче не е официална позиция, защото външнополитическите въпроси се решават от Министерството на външните работи.

Президентът имаше съмнения за ведомството, което ще поеме поста в служебния кабинет.

Ако участва на срещата на НАТО, Радев ще застъпи своето мнение относно украинския конфликт. Той изрази опасенията си за ескалация и предупреди за риска от ядрен конфликт.

Решенията да се вземат удари върху Русия ще доведат до разпространение на войната. Нашите политици се ангажираха с неадекватни решения с големи политически последици, коментира президентът.

Радев отрече да е заявявал изпращане на войски в Украйна и атакува политическите опоненти, които нарече „страхливички“. Във връзка с участието на България на срещата на НАТО, това ще бъде решено от служебното правителство.

Президентът призова за яснота по въпроса за Сребреница и установяване на действителностите за българската позиция относно геноцида.

Според Главчев, България има ясна позиция и гласува „за“ резолюцията, а проверката ще определи дали има изтичане на грамоти. Няма наказание за нашия представител в ООН за изразената позиция.

Още новини от деня – четете тук