Начало Водещи България може да загуби над 2 млрд. лева от Брюксел заради неприети...

България може да загуби над 2 млрд. лева от Брюксел заради неприети от парламента решения за ВЕИ

29
Соларни панели, ВЕИ
Снимка: БТА

България е изправена пред сериозен риск да загуби най-малко 2 милиарда лева по глава REPowerEU от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), след като 50-ото Народно събрание не успя да приеме ключови решения, свързани с тези средства. За това предупредиха в съобщение от Сдружение „Соларна Академия България“, предаде БТА.

В последния ден преди разпускането на парламента блокираното заседание попречи на приемането на Пътната карта за климатична неутралност и даването на мандат на служебното правителство за предоговаряне на част от енергийните реформи.

Тези документи са от съществено значение за второто плащане по ПВУ, което възлиза на 653 милиона евро. Без тях България е заплашена да загуби около 266 милиона евро, което представлява над 30 процента от общата сума. Крайната дата за действия по този въпрос е 20 октомври 2024 г., а страната ни вече е последната в Европейския съюз, която не е получила втория транш по Плана за възстановяване. Един от ключовите проблеми е свързан с бъдещето на въглищните централи в страната, посочват от сдружението.

„В момента дори на пазарен принцип производството на електроенергия от въглищните централи не е рентабилно. Въпреки това никой не обсъжда закриването на мините, защото те доставят и основни суровини за ВЕИ индустрията, като литий, мед, алуминий, желязо и стомана. През последната година ясно се видя, че цената на електроенергията от ТЕЦ-овете и въглищните централи не е изгодна, особено през месеците февруари, март, април и май, когато тези централи не работиха. В момента те функционират заради повишеното търсене на електроенергия, но с добавянето на таксите за въглеродни емисии и с все повечето инвестиции във ВЕИ-та в електрическата мрежа, те ще останат най-скъпия източник, ще бъдат финансово и икономически неизгодни. Фотоволтаична система със система за съхранение на енергия, чисто икономически, предлага по-ниска цена за следващите пет години, като инвестицията е по-изгодна от тази в ТЕЦ-овете. Цената на електрическата енергия, произведена и съхранена в батерия (на база инвестицията в момента), възлиза на под 180 лв./MWh с хоризонт на използване от 10 години, а към момента само таксата за въглеродни емисии за производство на енергия от ТЕЦ с въглища е около 130 лв./MWh. Тези такси ще поскъпнат в следващите години“, коментира д-р инж. Веселин Тодоров – председател на Сдружение „Соларна Академия България“, цитиран в съобщението.

Експертите предупреждават, че въпросът с работните места в сектора често се преекспонира в политически контекст, особено преди избори. Според тях обаче, вместо да се създават паника и несигурност, е необходимо да се предприемат дългосрочни мерки за преквалификация на засегнатите работници и осигуряване на реални възможности за заетост.

„Проблемът с работните места е спекулативен и политически, особено в контекста на предстоящите избори. Още през 2020 година трябваше да започнат програми за преквалификация на тези хора, които ще останат без работа. В сектора на ВЕИ има много свободни позиции за тесни специалисти като електротехници и инженери. Четири години след като е известно, че закриването на въглищните централи ще се случи през 2038 година, все още няма адекватна подготовка. Изплащането на 30 заплати наведнъж, както беше обещано преди една година, е неефективно и ще превърне тези хора в тежест за социалната система. Още тогава нашето предложение беше заплатите да се изплащат разсрочено, като допълнение към основната заплата, ако тези хора продължат да работят в енергийния сектор или в областта на ВЕИ“, коментира още д-р инж. Веселин Тодоров.

Експертите от Сдружение „Соларна Академия България“ посочват, че средствата от Плана за възстановяване са жизненоважни за развитието на българската икономика – за модернизация, дигитализация и иновации, включително във възобновяемите енергийни източници и други технологии. Те предупреждават, че ако тези средства бъдат загубени, България ще остане последна в Европейския съюз във всички сфери.