Начало Водещи България завоюва пет медала в един ден на Игрите в Париж

България завоюва пет медала в един ден на Игрите в Париж

59
Семен Новиков
Снимка: БТА

Снощи Семен Новиков спечели първи златен медал за България на Олимпиадата в Париж. Той победи категорично иранеца Алиреза Мохмадипиани във финала със 7:0 на категория до 87 килограма на олимпийския турнир по класическа борба. Това е първа титла за българската борба от 24 години насам.

Кимиа Ализадех донесе втори медал на България в Париж, след като грабна бронз в таекуондото. Иранката, която представлява България, победи световната номер 1 Дзонгши Лио от Китай с 2:1 в битката за третото място в дисциплината до 57 килограма.

Божидар Андреев донесе трети олимпийски медал на България в рамките на една вечер, след като спечели бронз в категория до 73 килограма на вдигането на тежести. Европейският шампион в категорията започна със 148 килограма в изхвърлянето, след което преодоля 152 и 154 кг. Андреев продължи със страхотното си представяне в изтласкването, където последователно вдигна 183, 187 и 190 килограма. Така българинът завърши с двубой 344 килограма, което му донесе бронзовото отличие.

Хавиер Ибаниес спечели бронзов медал от Олимпийските игри в Париж, след като загуби полуфиналната битка в категория до 57 килограма на боксовия турнир срещу Мунарбек Сеитбек Уулу от Киргизстан. Двамата направиха много равностойна битка, но в крайна сметка Сеитбек Уулу получи неединодушно съдийско решение. Четирима от съдиите му дадоха минимална преднина от 29:28, докато петият съдия даде 29:28 в полза на представителя на България. По този начин Ибаниес приключва участието си във френската столица с бронзов медал, който е единственият за България от боксовия турнир в Париж.

Българският национал по борба Магомед Рамазанов се класира за финала в категория до 86 кг свободен стил в олимпийския си дебют на Игрите в Париж. По този начин си гарантира най-малко сребро. Днес в мача за златото ще се изправи срещу шампиона от Рио 2016 и сребърен медалист от Токио 2020 Хасан Язданичарати (Иран).

Така само за една вечер България грабна цели пет медала. В момента тя се намира на 47 място в класирането по медали преди последните три дни на Игрите в Париж.