Начало Новини Бъдещи икономисти се запознаха с организацията и технологията на данъчната дейност в...

Бъдещи икономисти се запознаха с организацията и технологията на данъчната дейност в офиса на НАП – Търговище

44
Бъдещи икономисти се запознаха с организацията и технологията на данъчната дейност в офиса на НАП – Търговище

Бъдещи икономисти се запознаха с организацията и технологията на данъчната дейност при посещение в офиса на Националната агенция за приходите (НАП) в Търговище. Учениците се обучават в специалност „Митническа и данъчна администрация“ в Професионалната гимназия по икономическа информатика (ПГИИ) „Джон Атанасов“ в областния град. Посещението в Приходната агенция бе организирано, за да могат дванадесетокласниците да се докоснат практически до заложеното за изучаване в учебната програма, съобщиха от офиса на НАП – Търговище. 

Директорът на структурата Антония Стойчева посрещна младите гости и техните преподаватели Нели Петкова и Илиян Ангелов. Тя запозна гимназистите с мисията, визията и водещите ценности на Националната агенция за приходите, структурата и основните функции на администрацията. 

Принципите на данъчната и осигурителната политика в страната обясни на младежи Вилгения Илиева – старши инспектор по приходите. Тя говори и за необходимостта и ползата от плащането на данъци и осигуровки. Учениците научиха също каква е разликата между републикански и местни данъци, кога започваме да плащаме налозите, как да следим здравния си статус, как да се предпазим от нелоялни търговци и как да различаваме фалшиви касови бележки. Зрелостниците получиха и образци на данъчни и осигурителни декларации, брошури и други полезни материали.

На място в офиса за обслужване на клиенти възпитаниците на ПГИИ „Джон Атанасов“ се запознаха с различни аспекти от работата на инспекторите, свързани с обслужването на гражданите и фирмите. 

Интерес предизвика и получаването на персонален идентификационен код (ПИК), с който могат да проверят в Портала за електронни услуги върху каква сума работодателите внасят осигурителните им вноски, плащанията и задълженията, които имат, актуално състояние на трудовите договори, както и да получат достъп до други безплатни електронни услуги. От тази възможност първи се възползва и получи ПИК бъдещият икономист Незир Незиров, съобщиха от Приходната агенция в Търговище.

БТА припомня, че над 19 000 граждани на Търговищка област притежават личен ПИК. При евентуално загубване или забравяне на кода същият може да бъде възстановен лесно и бързо – с едно обаждане на информационния телефон на НАП: 0700 18 700 или 02/98596801 за живеещите извън България.