Бриджит Бардо
Бриджит Бардо

Бившата френска филмова звезда и активистка по правата на животните Бриджит Бардо се обърна към президента на Франция Еманюел Макрон с молба за „коледно чудо“ с обиколка на телевизиите из кланиците и ограничаване на лова.

84-годишната актриса, който се отдалечи от киното, за да прегърне животинската кауза, обвини Макрон, че е превърнал Франция в „развлекателен център за унищожаване на животни“.

„Защитата на животните е захвърлена на вятъра от правителството“, каза тя в публично писмо, добавяйки, че това е „срам за Франция“.

„Коледа е малко чудо за някои и аз вярвам в чудеса!“, пише тя, призовавайки за „видеоизлъчване от кланиците, където 3 милиона животни се принасят в жертва всеки ден във Франция в срамно варварски и ужасяващи условия.“

Бардо апелира към Макрон няколко пъти през последните месеци относно правата на животните.

Бриджит Бардо

Бившата секси кокетка, която се оттегли в отшелничество в Южна Франция, създде фондация „Бриджит Бардо“ през 1986 година, посветена на защита на животните.

Бриджит Бардо

В писмо до консервационната група WWF през 2011 г. Бардо разказва за промяната в живота си по време на посещение в Канада през 80-те години на миналия век, когато в нея оставя отпечатък годишния улов на малки животни, на който е присъствала.

„Никога няма да забравя тези картини, писъците от болка. Те все още ме измъчват, но ми дадоха увереност да посветя целия си живот в защита на животните“, твърди ексзвездата.

Бардо се застъпва също и за слоновете, за премахване на ритуалните жертвоприношения на животни и за забрана на кланетата за коне.