Начало Водещи Борисов: ПП ще платят горчива цена, ако се коалират с БСП и...

Борисов: ПП ще платят горчива цена, ако се коалират с БСП и „Възраждане“ в София

206
Борисов събира днес актива на ГЕРБ във Велико Търново
Борисов събира днес актива на ГЕРБ във Велико Търново
Снимка: Архив

ПП-ДБ ще платят цената горчиво, ако направят коалиция в София с тези партии – Възраждане и БСП. Ние сме твърда опозиция в София, защото те така поискаха.

Това коментира пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

По думите му Кирил Петков е заявил, че ако не бъде избран Васил Терзиев за кмет, правителството пада. Това принудило Борисов да призове симпатизантите и членовете на ГЕРБ да подкрепят кандидата на ПП, въпреки че преди това беше на мнение, че Ваня Григорова е по-добрият кандидат.

В последните седмици видяхме новата алтернатива на ПП-ДБ – „Възраждане“ и БСП. Искам да напомня на Петков, че беше петък и той ми каза, че ако не бъде избран Терзиев ще падне правителството, тогава аз от Самоков призовах ГЕРБ и благодарение на тези гласове правителството остана. Аз казах гласувайте за кандидата на правителството. Уж прокремълски и пропутински, а с тези партии преговарят за мнозинство“, обясни Борисов.

В същото време той е категоричен, че ГЕРБ няма да подкрепят Борис Бонев за председател на общинския съвет в София.

ГЕРБ-СДС няма да подкрепи вота на недоверие срещу правителството, увери лидерът на партията.

Не може да има изненади при гласуването на вота на недоверие, защото този вот е свързан с сферата на отбраната, където в последните 10 години сме направили толкова много за превъоръжаването на българската армия, така че е абсолютно безсмислен“, каза той.

ГЕРБ-СДС няма да подкрепи бюджета в този му вид, заяви още Борисов и прикани

финансовият министър да преработи проекта преди първото четене, за да не се налага ГЕРБ да гласува „против“.

Според него приемането на бюджета не е залог за съдбата на правителството, защото през последните години се е случвало няколко пъти Народното събрание да не приема годишния бюджет навреме.

„Има какво да се направи – и за инфраструктурните проекти, и за общините. За всички общини трябва да се намери механизъм да бъдат подпомогнати. Така че разговорът не е дали искаме да се даде само на нашите общини, или на ДПС, или на тях, а да се вкара в бюджета за всички общини, така че хората по региони да бъдат доволни.

Дълговата криза е факт вече, за което и ние имаме вина. За последните три години се направиха всички възможни глупости в тази държава – всичко е олевяло, няма събираемост. Затова предложихме по-консервативен бюджет. Трябва да имаме бюджет, който да пази от дълговата спирала. Ние ще подкрепяме само неща, които смятаме за правилни“, подчерта Борисов, цитиран от БНТ.

Според него с гласуванията срещу предложенията на ГЕРБ-СДС за отпадане на дерогацията за руския петрол се очертава нова коалиция.

В същото време депутатът и вече председател на групата на ДПС в парламента Делян Пеевски също заяви, че партията му ще подкрепи правителството.

Той определи вота като безпредметен, но направи същите внушения като Борисов – за предстояща сглобка между ПП-ДБ – „Възраждане“ и БСП. 

По думите му, ако утре парламентът реши, с гласовете на ПП-ДБ, БСП и „Възраждане“, да не отпада дерогацията за внос на руски петрол у нас, това ще означава, че Путин е взел властта в България.

Според Пеевски тепърва от партията ще решават дали да подкрепят предложения от Министерство на финансите проектобюджет за догодина.

За бюджета току що разговаряхме с финансовия министър. Почваме разговори по темата, ще разговарят и с колегите от ГЕРБ, и тогава ще ви кажем дали ще го подкрепим. Разговаряхме с Асен Василев в парламента с господин Цонев. И те ще проведат професионален разговор с нашите експерти от ДПС, предполагам, че министъра ще се срещне и с ГЕРБ, и с техните експерти, след това ще седнем вече да разговаряме по темата“, каза Пеевски.

Още новини от деня – четете тук