Начало Водещи Борисов, Иванов и Василев се разбраха: Взимат главите на ръководството на НЗОК

Борисов, Иванов и Василев се разбраха: Взимат главите на ръководството на НЗОК

184
Борисов, Василев и Иванов

Водещите фигури в правителството и техните поддръжници станаха текст на днешния ден, след като бе направено назначението на предложения от ГЕРБ подуправител на касата Момчил Мавров. Това отново породи силни спорове между управляващите и Демократична България. Беше създаден кризен план за промяна на управлението в здравната каса.

Челните лица от ДБ и ГЕРБ, Христо Иванов и Бойко Борисов, проведоха бърза среща в присъствието на финансовия министър Асен Василев за да се реши въпросът. По време на срещата беше взето решение за отстраняване на цялото ръководство на здравната каса.

Мавров бе избран, въпреки съпротивата на ПП-ДБ, която счита, че той не е подходящ за длъжността.

Според „Маркет Линкс“ Пеевски бил най-мразен, а президентът най-обичан

Премиерът Николай Денков бе настоял ГЕРБ да оттегли кандидата си, преди провеждането на срещата. На нея беше постигнато споразумение да бъдат установени нови правила за подобни назначения.

„Имаме съгласие да обсъдим регламент, по който да се правят такива назначения.“, заяви Христо Иванов пред медиите след срещата.

Той обясни, че и двете партии са се съгласили цялото ръководство на касата да бъде отстранено, а новите правила да бъдат изчакани преди избора на нови ръководители.

„Имаме съгласие да обсъдим регламент, който ще формулира процедурите, по които регулаторите да бъдат избирани и за да гарантира съгласието в рамките на партиите, които подкрепят управлението.“, добави депутатът от ПП-ДБ Христо Иванов.

Той посочи, че ще е необходимо време за съгласуването и приемането на новия регламент.

„Ако рейтингът е висок, мога да остана“: Пеевски се самопредложи за премиер

„Това ще бъде част от засилването на парламентарното мнозинство и не източник на сътресения, каквито вчера видяхме.“, обясни Иванов.

От изявлението му стана ясно, че Борисов е изразил подкрепата си към правителството и лично към премиера Николай Денков. Още заяви, че новият регламент ще включва и процедурите за смяната на шефовете на специалните служби. Той категорично заяви, че няма да иска оставката на финансовия министър Асен Василев, който го уверил, че събираемостта за последния месец е с 1 млрд. лв. повече.

„Вчера те ме обвиниха за „Възраждане“, а аз пък обвинявам тях за „Лукойл“. Разбрахме се всичко това да бъде описано в регламент – служби, регулатори, конституционно мнозинство“, каза Борисов, визирайки избора на подуправителя с гласовете на „Възраждане“.

В предишните си изявления, премиерът Николай Денков изрази очакването си ГЕРБ да оттегли подуправителя на Националната здравноосигурителна каса преди провеждането на срещата. Той сподели, че в ДАНС има сигнал до прокуратурата, от която се изисква проверка на лобистичната дейност на Мавров. Съответният доклад на агенцията бе изпратен за разглеждане на председателя на парламента Росен Желязков, за да инфомира парламентарните групи, включително ГЕРБ и ДПС.

Премиерът бе настоятелен, че лице с проблеми не може да управлява институция с бюджет от 8 милиарда лева. Със същите аргументи ПП-ДБ обявиха, че няма да подкрепят Мавров за поста.

Той също посочи как Мавров е бил избран с гласовете на ДПС и „Възраждане“ с „силови методи“.

„Всичко това следва да бъде изложено в регламент – служби, регулатори, конституционно мнозинство“, обяви Иванов.

Темата приключи и ще бъдат поискани оставки както на шефа на Касата, така и на заместника й и ще се започне процедурата отново чрез нов регламент.“, коментира депутатът от ДПС Делян Пеевски пред журналисти.

Той сподели, че представители на ДПС също са били част от разговора между ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ и министъра на финансите Асен Василев относно темата.

По негови думи, разумно е да се формира такъв регламент, който да засяга конституционното мнозинство и регулаторите.

Той вижда участието си в разработването на регламент, който ще включва конституционното мнозинство и регулаторите.

Той посочи, че нито министрите, нито заместниците ще участват в управлението, изпълнителната власт. В отговор на въпрос, той посочи, че ще имат представление и в регулаторите, както имат и в БНБ.

Още новини от деня – четете тук