Начало Водещи Борисов: Ако кабинетът мине с някой трик, ще има много кратък живот

Борисов: Ако кабинетът мине с някой трик, ще има много кратък живот

44
Бойко Борисов
Бойко Борисов
Снимка: архив

Ние сме се съобразили с избора на българските граждани. С над 11% да излезеш и да върнеш мандата – нито ни отива, нито е честно, нито е държавнически. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти, след като кандидатът за премиер на партията Росен Желязков прие първия мандат от президента Румен Радев и му го върна веднага изпълнен с проектокабинет.

Ще дам сценарии – виждате правителство на ГЕРБ, с министри, които в служебното правителство се справят добре. Това е правителство, което може да сподели отговорност и това е изцяло правителство, в което ГЕРБ-СДС носи отговорност. Министрите на ГЕРБ са тези, които са били водачи в районите и категорично са победили преките си избиратели, каза още Борисов.

Ако правителството мине с някой трик – някой не дойде, някой ни подкрепи, не като партия, като мнозинство, което да изпълнява нашата програма – правителството ще има много кратък живот. Ние ще излезем от него. Много важна цел е да се приеме бюджета, ПВУ, ако има правителство можем да придвижим влизането ни в еврозоната. След това спокойно можем да отидем на избори, утчони Бориосв.

Георги Гвоздейков се справя добре. Калин Стоянов е министър, когото с Кирил Петков съгласувахме. Той е единственият министър, при който няма обжалване на изборите, добави още той.

Пред България има три пътя – първият е на нормализация на политическия живот. Вторият е политическа рецесия, в която сме в момента. Това е изтезание на демокрацията. Третият път е политическата регресия. Много ясно поемаме политическата отговорност с лицата в кабинета. Това са водещите политици на ГЕРБ, хора, които веднага ще влязат и ще започнат да решават проблемите, заяви номинираният за премиер Росен Желязков.

„Ние не говорим за четиригодишен мандат, а за конкретни политики“, уточни Желязков. „Приемам моята номинация с високо чувство на отговорност“, подчерта той.

От изявленията на Борисов и Желязков стана ясно, че кабинетът на ГЕРБ-СДС има ограничен хоризонт с няколко приоритета – приемане на бюджета, Планът за възстановяване и развитие, придвижване към еврозоната.