Начало България Борбата с пожарите у нас продължава и днес

Борбата с пожарите у нас продължава и днес

44
пожар
ТА, с. Левка (14 юли 2024) Днес следобед големият пожар в Свиленградско стигна до първите къщи на село Левка. Снимка: Иван Делчев/БТА

Събитията с пожарите в страната продължават и в днешния ден. Директорът на пожарната и служебният премиер Димитър Главчев са в постоянна комуникация относно ситуацията в страната, информираха от пресцентъра на Министерския съвет вчера.

Пожарите във Варна и околните райони все още не са плътно потушени

Екипи за гасене на пожар се борят с огън в село Побит камък в област Разград, съобщиха от областната дирекция на МВР в Разград. Сигнал за пожар в землището на селото бе получен около 17:30 ч. вчера на телефон 112 в дежурната част на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Участъкът от автомагистрала „Хемус“ край село Слънчево в територията на Варна е все още затворен за движение, информира полицията в града. Пътят беше затворен в неделя поради задимяване от голям пожар. Автомагистралата остава непочистена, като върху нея са изпаднали клони и огълени дървета. Пожарът е локализиран, но огънят продължава да тлее. Екипи на дирекция „Пожарна безопасност“ са на място за наблюдение и контрол.

Пожарът край квартал „Владиславово“ е успешно потушен, потвърдиха от полицията. Погасени са около 365 декара гора. Двама души са арестувани за предполагаемото им участие в пожара. Първоначално се смята, че те са провокирали огъня, изгаряйки кабели в района.

Над 100 хиляди декара са изгорели в резултат на пожара в Свиленградско

Голямото пламъкване е започнало в събота сутринта и продължава да се разраства поради силния вятър и трудно достъпния терен. Това съобщиха от пресслужбата на Областна администрация – Хасково тази вечер. Огънят е засегнал гори, земеделски култури и лозя.

Следобедът прехвърли огъня в село Левка и беше успял да се спре пред първите жилища. Няма запалени къщи, но е пострадала кравеферма. Няма пострадали домашни животни, тъй като те не се намирали вътре по време на пожара.

Пожарът, който се разпространяваше към селата Щит и Михалич близо до границата с Турция, продължава да бушува в гората. Направени са просеки, които се следят и охраняват. Другата част на огъня се премества към пътя между селата Пъстрогор и Младиново.

Поради сериозната обстановка, от сутринта бе започнато гасенето на огъня и от въздуха с помощта на два военни хеликоптера.

Ситуацията е под контрол в района на селата Иван Вазово и Михилци

Военнослужещи от Сухопътните войски са активно зачетени в потушаването на големия пожар в зоната на селата Иван Вазово и Михилци, както и в град Хисаря в област Пловдив. В момента обстановката е под контрол благодарение на ефективната координация между Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, областната управа, местните власти и въоръжените сили, каза началникът на отбраната, адмирал Емил Ефтимов.

Унищожени са 228 пожара в страната през последното денонощие

Пожарът в Средна гора, който вече трети ден се гаси от доброволци, пожарникари, служители на Държавно горско стопанство и военнослужещи, беше успешно локализиран, информира старши-комисар Васил Димов, директор на пловдивската пожарна.

Екипи за гасене на пожар се борят с огън в гората близо до Русе, горе в района на квартал „Средна кула“, съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева. На място са изпратени пет пожарни автомобила с екипажи.

Благодарение на общите усилия на горските служители, пожарникарите, служителите и техниката на община Петрич, както и на доброволци, пожарът при границата със Северна Македония е под контрол.

Още не е потушен, но е локализиран пожарът в Осогово, който изпепели 400 декара гора. Пожарникарите сблъскаха трудности за достъп до определени участъци поради трудния терен.

Общо 228 пожара са били преодолени в страната за последното денонощие, като три души са пострадали. Информацията е от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и е актуална към 6:00 ч. Те са реагирали на 263 сигнала за произшествия.

Регистрирани са 47 пожара с материални щети, като: 14 са в жилищни сгради, два в индустриални обекти, осем в побощнни сгради или помещения, десет в превозни средства, четири в горски масиви и три в селското стопанство. В безматериалните щети са били засегнати 181 участъка, като: 126 в сухи треви, горска подстилка и храсти, четири в стърнища и 45 в отпадъци.

Извършени са общо 26 спасителни мисии и технически операции, като: три при пътни инциденти и 20 за техническа помощ.

Регистрирани са общо девет лъжливи обаждания. В резултат на пожарите няма загинали и пострадали граждани.

Още новини от деня – четете тук