Начало Водещи Бойко Борисов спечели лидерската битка в 25-и МИР в София

Бойко Борисов спечели лидерската битка в 25-и МИР в София

54
Бойко Борисов
Бойко Борисов
Снимка: БТА архив

Лидерската битка в 25 МИР София традиционно завърши с категорична победа на Бойко Борисов, който изпревари и националния резултат на ГЕРБ към този момент поне с два процента. Това сочат данните при 100% обработени протоколи от вота.

Борисов постига резултат от 28,69%, което прави 35 559 гласа, подадени за листата на ГЕРБ-СДС, на която е водач лидерът.

Втори след него е бившият премиер Николай Денков, който също калкулира собствения си авторитет и издърпва коалицията на второто място с 20,79%. Това е сериозно надскачане на резултата на коалицията ПП-ДБ, който се движи към момента под 15 на сто. Добавената стойност обаче идва и от обичайно високия вот за ПП-ДБ сред столичани. За кандидатите, водени от Денков, са гласували 25 772 избиратели.

Третото място в сблъсъка на партийните водачи заема Костадин Костадинов със 17.04%, което също е с три-четири пункта над националния резултат на формацията. За листата с водач лидера на „Възраждане“ са гласували 21 123 избиратели в столичния 25 МИР.

Слави Трифонов е четвъртият от лидерите, получил 10 564 гласа за ИТН или 8,52%. Той също надхвърля резултата на партията си, което е валидно и за останалите след него.

Атанас Зафиров подобрява вота за „БСП – Обединена левица“ със 7,75% или 9612 гласа. Следва го лидерът на МЕЧ Радостин Василев който е издърпал вота за листата си до 5,46 на сто.

Повечето партийни водачи в лидерския 25 МИР надхвърлят националния резултат на партията или коалицията си, но това не е така при „Величие“. Водачът Ивелин Михайлов в софийския район получава по-нисък резултат от партията си като цяло. За него са дали гласа си 4 694 избиратели, което означава 3,79% и под чертата за парламент.

Още новини от деня – четете тук