Начало Новини "Боинг" обяви мерки за подобряване на финансовото си състояние, разклатено след продължаващата...

"Боинг" обяви мерки за подобряване на финансовото си състояние, разклатено след продължаващата стачка в заводите на компанията

34
"Боинг" обяви мерки за подобряване на финансовото си състояние, разклатено след продължаващата стачка в заводите на компанията

Самолетостроителят от САЩ „Боинг“ (Boeing) обяви днес мерки за подобряване на финансовото си състояние, следствие от повтарящи се производствени проблеми и от голяма стачка в заводите си в САЩ, предаде Франс прес.

В борсов документ се посочва, че компанията обмисля да пусне на пазара различни ценни книжа, като предлагане на акции или дългове, набирайки до 25 милиарда долара, за да подобри финансите си, засегнати от стачните действия.

Операциите могат да се извършат на няколко транша и по график, който ще бъде уточнен допълнително.

„Боинг“ обмисля да набере между 10  и 15 милиарда долара допълнителни кредитни линии от няколко банки в опит да поддържа кредитните си рейтинги на инвестиционно ниво, допълва Ройтерс, позовавайки се на данни на анализатори.

Възстановявайки се след фаталните инцидентите със модела 737 Max (737 МАКС) през 2018 г. и 2019 г. (които бяха причина за общо 346 жертви) и пандемията от КОВИД-19, финансовото състояние на производителя на самолети се влошава, докато стачката на повече от 33 000 работници продължава.

Въпреки преговорите, започнали през май и които се провеждат с федерални посредници от средата на септември, продължават да съществуват различия между Международната асоциация на машиностроителите и аерокосмическата индустрия (IAM) в региона на Сиатъл и ръководството на компанията.

Преговорите се провалят заради искания за увеличения на заплати. Профсъюзните представители на стачкуващите работници, заети в производствените съоръжения на „Боинг“, разположени на Западното крайбрежие на САЩ, настояват за увеличение на трудовите възнаграждения с 40 на сто в рамките на четири години, докато „Боинг“ предлага увеличението да е в диапазона 25-30 на сто. Те настояват и за възстановяване на пенсионни права, премахнати по силата на споразумение от 2008 г., което не отговаря на интересите на самолетостроителя. 

Стачката затвори изцяло двата основни завода на компанията – в град Рентън, където „Боинг“ произвежда своя най-продаван самолет „Боинг 737“ (Boeing 737) и в град Евърет, където се строят самолетите от сериите 747, 767, 777 и 787, сред които е и „Боинг 787 Дриймлайнър“ (Boeing 787 Dreamliner) и се осъществяват няколко военни програми.

По данни на компанията за консултантски услуги „Андерсън икономик груп“ (Anderson Economic Group) стачката коства на групата загуби на стойност повече от 3 милиарда долара през първия месец.

В отговор производителят на самолети обяви в края на миналата седмица „структурни промени“, за да излезе от кризата. „Боинг“ възнамерява да намали работната си сила с около 10 на сто през следващите месеци като в края на 2023 г. в компанията работят почти 171 000 души, включително 41 000 извън САЩ.

Самолетостроителят обяви също и 5 милиарда долара разходи преди данъци през третото тримесечие, отчасти поради стачката, но и поради прекратяването на производството на самолета за товарни превози „Боинг 767 – Фрейтър“ (Boeing 767 Freight). 

Тримесечните резултати на компанията ще бъдат публикувани на 23 октомври.

Акциите на производителя на самолети поскъпнаха с 1 на сто в днешната предпазарна търговия.