Начало България Божидар Божанов само за ДЕБАТИ: Не очаквам второ активно мероприятие срещу машинния...

Божидар Божанов само за ДЕБАТИ: Не очаквам второ активно мероприятие срещу машинния вот

44
Божидар Божанов, цик
Божидар Божанов. Снимка: БГНЕС

Държавата и службите нямат достатъчен капацитет за ефективно противодействие на хибридни заплахи. Това е коментарът на Божидар Божанов от ПП-ДБ, предоставен за ДЕБАТИ.БГ.

Той подчертава, че управлението на този процес е изключително сложно и изисква централизиране на институциите, ангажирани с тази тема. Затова ПП-ДБ предлагат законопроект за създаване на агенция за киберсигурност.

„Въпреки че дезинформационните кампании не са типични кибератаки, а се определят като чуждестранни цифрови намеси, такава агенция може да се занимае и с тях. Предлагаме, че агенцията трябва да включва киберсигурност, както и превенция и реакция на чуждестранни цифрови намеси.

Това е в рамките на граждански контекст. ДАНС ще продължи да носи отговорност за критичната инфраструктура.

Също така, е необходимо да има ясно определено звено, отговарящо за дейността. Понеже отговорността се разплита – едно министерство казва: „Това не е моя компетентност“, а друго също и накрая, от няколко места, се прави кръговрат“, коментира Божанов.

По неговите думи основната трудност при борба с дезинформацията е, че тези кампании са непрекъснати. Въпреки това той не вижда възможност изборите у нас да бъдат засегнати от подобни кампании.

„Пример за това е кампанията тази година с твърденията за изпращане на български военни в Украйна. И в момента, когато сме на срещи с гражданите, те ни казват, че са информирани, че ще бъдат мобилизирани и изпратени на фронта. Независимо колко пъти обясниш: „Не, това няма да се случи. Нито една партия в българския парламент не подкрепя това“, поради факта, че дезинформационната кампания вече е стигнала първа до мислите на хората и вече е съзряла. И след като дойде време за обяснения, които да опровергават това, те стават по-малко ефективни“, споделя Божанов.

Той не предвижда провал на машинното гласуване, като това, което се случи на последните местни избори.

„На местните избори невалидните бюлетини са най-големият проблем и саботажът на машинното гласуване, организиран от ДАНС, беше успешен. На парламентарните избори този проблем се появява по-рядко и не очакваме повторно активност от ДАНС срещу машините“, допълва Божанов.

Цялото интервю с Божидар Божанов ще бъде публикувано утре.