Начало Водещи Божанков: Приехме закона за еврото, а страховете за половата ни неприкосновеност го...

Божанков: Приехме закона за еврото, а страховете за половата ни неприкосновеност го засенчиха

44
Явор Божанков
Явор Божанков

С приемането на закона за еврото България окончателно и необратимо България извървя своя път към интеграция в единния банков съюз.

Това написа в профила си във Фейсбук депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков. Той обясни, че приемането е било засенчено от промените в закона за образованието, с което беше наложена забрана за пропаганда на „нетрадиционна сексуална ориентация“.

В поста си Божанков пише:

Миналата сряда се случи нещо много важно. Което не се разбра. Страховете за половата ни неприкосновеност го засенчиха.  Приехме закона за въвеждане на еврото, приятели. С това България приключи работа, окончателно и успешно, по една от основните си външнополитически цели. Вече няма никакво действие, което трябва да предприемем. Чакаме дата за присъединяване.

Депутатът пояснява какви ще бъдат предимствата при въвеждането на единната европейска валута у нас:

-12 месеца цените ще бъдат и в лева и евро. А закръглянето винаги ще е в полза на потребителите.

-6 месеца банките и всеки пощенски клон ще обменят лев и евро. Безплатно. Няма да дължим нито стотинка за това! Извинете, няма да дължим и евроцент.

-1 месец двете валути ще се използват успоредно.

-Влоговете и разплащателните сметки автоматично ще се преизчислят в евро. И да – няма да загубим стотинка и в този случай. Евроцент, извинете.

-Забранява се на търговци да променят договори и да вдигат цени заради смяната. Потребителите са напълно защитени.

-При кредитите с променлив лихвен процент, дори да се промени базата за изчисляването му, той няма да може да бъде по-висок от лихвения процент преди датата на въвеждане на еврото.

-Ако лихвата по кредит е фиксирана, тя остава без промяна.

+един голям бонус: По предложение на ПП/ДБ (Б.Божанов) се разшири кръга търговци, които могат да издават електронни касови бележки.

С това окончателно и необратимо България извървя своя път към интеграция в единния банков съюз.

Целта е още в началото на следващата година да използваме евро. Това ще спести над 1,000,000.000 лева годишно от превалутиране на бизнеса! Ще стимулира туризма и ще направи условията за кредитиране по-добри! И разбира се, за ужас на копейките, ще ни доближи до завета на Апостола – най-стене да бъдем равни на останалите европейски народи!