Начало Новини Близо 200 земеделски производители присъстваха на обучение, организирано от Министерството на земеделието...

Близо 200 земеделски производители присъстваха на обучение, организирано от Министерството на земеделието и храните в Пловдив

34
Близо 200 земеделски производители присъстваха на обучение, организирано от Министерството на земеделието и храните в Пловдив

Близо 200 земеделски производители се включиха в обучението на Министерство на земеделието и храните (МЗХ) за разясняване изискванията по интервенциите от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г., свързани с плащане на площ и животни. Обучението беше проведено днес в Международен панаир – Пловдив, като в него бяха поканени да се включат производители от градовете Пловдив, Хасково, Стара Загора, Пазарджик, Смолян и Кърджали.

„Целта ни е да повишим информираността на стопаните и да изчистим грешките, които са допускани в предходните кампании“, каза заместник-министърът на земеделието и храните д-р Лозана Василева.

Заместник-министър Василева припомни, че до края на годината се очаква да стартират осем приема по Стратегическия план в областта на развитие на селските райони, а експерти от Национална служба съвети в земеделието представиха интервенциите на стопаните.

По време на събитието бяха дискутирани изискванията към стопаните при изпълнение на системата за предварителни условия. Д-р Василева обясни, че предварителните условия са набор от правила, които трябва да се спазват, за бъде получен пълният размер на подпомагането по директните плащания и интервенциите в областта на агроекологията.

Експерти от МЗХ и Държавен фонд „Земеделие“ разясниха санкциите при неспазване на изискванията и нагледно представиха необходимите документи и срокове по интервенциите. Разгледана бе степента на контрол на ниво стопанство,  за парцел и в животновъден обект.

С цел улеснение на земеделските производители бяха представени функционалности на Системата за електронни услуги (СЕУ), в която до момента са регистрирани над 75 хил. потребители. Създадени са нови възможности, с които те ще могат да упълномощават други лица за работа в системата, електронно да  предоставят документи,  подписват договори, получават уведомления и задават въпроси. 

В рамките на обучението бяха обсъдени и новостите в Системата за мониторинг площ, включително подаването на несъгласие, редакцията на заявленията в системата за заявяване и оттеглянето на парцелите. Предстои в системата да бъде включен способ за проследяване на наличие на оран във всички площи, които са декларирани като затревени.

Обучителната кампания на МЗХ започна на 17 септември и ще продължи до 1 октомври, като лекторите ще посетят още Благоевград (20 септември), Варна (25 септември), Велико Търново (26 септември), Плевен (27 септември), Монтана (30 септември) и София (1 октомври).