Начало България Битката с огъня продължава: Овладени са четири от пет фронта на пожара...

Битката с огъня продължава: Овладени са четири от пет фронта на пожара край селата Воден и Голям Дервент

39
Пожари
Снимка: БТА

През изминалата нощ бяха положени усилия за овладяване на пожара, успех е постигнат на четири от петте фронта. В момента се съсредоточаваме върху овладяването на последния фронт, развил се в района между с. Крайново и Голям Дервент в широколистен масив.

Това бе информацията от старши комисар Любомир Баров, заместник-директор на Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, предадена от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи.

Според Баров няма заплаха за хората и населението. “През целия ден ще продължим с изключителни усилия, за да овладеем последния фронт, като ще получим подкрепа от хеликоптери и самолети”, посочи той.

От 05:20 часа 41 военнослужещи от 42-ри механизиран батальон и 20-ти самоходен артилерийски дивизион на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, под командването на подполковник Иван Иванов, се включиха в дейностите за овладяване на пожара в района на село Воден и Голям Дервент.

Още 16 военнослужещи с шест броя техника от 22-ра авиобаза в Безмер също помогнаха в гасенето от 04:45 часа тази сутрин.

От 07:40 ч в действията по гасене от въздуха се включиха двата хеликоптера от 24-та авиобаза „Кугър“ и Ми-17.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов съобщи, че два военни хеликоптера – „Кугър“ и „Ми-17“, участват в гасенето на пожара над с. Воден и общо 60 души от поделенията в Бeзмер и Кабиле са на терен. Запрянов посочи, че Министерството на отбраната поддържа готовност на около 440 служители в 15 формирования в Южна България и седем формирования в Северна България.

Екипи от пожарните служби на Петрич и Сандански, както и представители от няколко горски стопанства, на границата с Гърция пазят планината Славянка, за да предотвратят разпространението на пожара в български територии, предава БНР.

Българските огнеборци продължават с превантивни мерки на двата фронта на пожара – източният, където растителността е по-разпръсната, и западният, където гората е гъста.
Според горски експерти гръцките власти използват само летателна техника за гасене на пожари и не позволяват човешко присъствие поради опасни материали, изложени на огъня преди 20 години.