Начало Култура Бивш полицай намери саркофаг на плажа край Варна

Бивш полицай намери саркофаг на плажа край Варна

79
саркофаг
Снимка: БТА

Откриха саркофаг с изключителна релефна украса на плажа на курорта „Св. Св. Константин и Елена“, близо до Варна, съобщиха от МВР. Бивш служител е открил артефакта и сигнализирал в Пето Районно управление във Варна. Саркофагът се намирал близо до нов комплекс, който все още не е в експлоатация.

На мястото са пристигнали полицейски служители и е извършен оглед с участието на специалисти от Археологическия музей във Варна и представител на регионалната структура на Главната дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към Министерството на културата.

Според първоначалния оглед на експертите, саркофагът е от римската епоха, без капак, с богати релефни украси, вероятно от II-III век след Хритос, с размери около 90 х 235 х 75 см. Четирите страни са украсени с характерни релефни стилизирани орнаменти – гирлянди, животински глави, розети, лабрис (двуостра брадва) и други.

С помощта на служители на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, тежкият артефакт е пренесен за съхранение в Археологическия музей във Варна, където ще се проведат експертизи.

Инцидентът е докладван на прокурор във Варненска окръжна прокуратура, където е образувано досъдебно производство.

В момента се премахва боята от саркофага, за да се направят разкрития относно оригиналното оцветяване, методът на изработка и автентичността му. Това заяви за БТА реставраторът Милен Маринов от Регионалния исторически музей във Варна, който е част от екипа, работещ по саркофага.

Маринов добави, че не може да се дава атрибуция предварително, преди да се проведат достатъчно разкрития. В момента се извършват базови физически проучвания, след което ще бъдат проведени и други изследвания, които ще помогнат за идентификацията на саркофага.

„Ние току-що започваме, още не можем да кажем нищо. Може да е автентичен, може да е допълнително обработен автентичен артефакт, може да е поръчкова изработка, има много сценарии. Важното е да се проведат всички необходими изследвания, за да се разбере повече“, коментира още експертът.