Начало Новини Беларус арестува известен анализатор на фона на продължаващите репресии срещу опозицията

Беларус арестува известен анализатор на фона на продължаващите репресии срещу опозицията

69
Беларус арестува известен анализатор на фона на продължаващите репресии срещу опозицията

Полицията в Беларус арестува известен политически анализатор, който е и съпруг на хвърлена в затвора журналистка, в рамките на продължаващите в страната репресии срещу противниците на авторитарния президент Александър Лукашенко, предаде Асошиейтед прес.

Министерството на вътрешните работи снощи показа снимки на Игор Иляш в белезници, но не съобщи защо той е бил задържан.

Иляш е съпруг на Катерина Бахвалова, която излежава осемгодишна присъда в затвора, след като беше осъдена за държавна измяна.

Бахвалова, която е кореспондент на финансирания от Полша сателитен канал „Белсат“, е един от първите журналисти, арестувани при репресиите, започнали през 2020 г., след като протести обхванаха Беларус след президентските избори, които донесоха на Лукашенко шести мандат.

Лукашенко, който е на власт от 1994 г., последователно репресира опозицията и независимите новинарски медии. През 2020 г. репресиите се засилиха, а опозиционните лидери избягаха от страната или са в затвора.

Иляш, който пише за онлайн новинарски издания, смятани от беларуските власти за екстремистки, бе вкаран на два пъти в затвора за по 15 дни през 2020 г. и 2021 година.

По оценки на беларуската правозащитна организация „Вясна“ в момента в страната има 1299 политически затворници, включително основателят на организацията Алес Беляцки, който е носител на Нобелова награда за мир.