Начало Водещи Без стари автомобили в центъра на София от днес

Без стари автомобили в центъра на София от днес

179
Без стари автомобили в центъра на София
Снимка: БТА

Регулацията на нискоемисионната зона (НЕЗ) в София влезе в сила от днес и ще продължи до 29 февруари 2024 година, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. Новата зона обхваща малкия ринг на града, който включва булевардите „Васил Левски”, „Патриарх Евтимий” и улиците „Ген. Скобелев”, „Опълченска” и булевард „Сливница”.

Предишният Общински съвет вече приел решението за създаването на тази зона като част от мерките за по-добро качество на въздуха, наложени от Софийския градски съд. Кметът на София Васил Терзиев посочи, че новият екип на Общината ще анализира внимателно ефекта от регулацията и ще изготви предложения за бъдещето.

Използването на автомобили, които не отговарят на екологичните изисквания, ще бъде забранено в зоната. Това включва бензинови автомобили с регистрация преди 1 януари 1996 г. и дизелови автомобили с регистрация преди 1 януари 2002 г.

Изключенията включват граждани с адресна регистрация в малкия ринг и хора с увреждания.

Хората, които не отговарят на изискванията, ще трябва да подадат заявление до Центъра за градска мобилност (ЦГМ) и да получат специален стикер за паркиране, като хората с увреждания ще могат да регистрират до два автомобила, с които да преминават през зоната.

Въвеждането на нискоемисионни зони цели да ограничи задръстванията и да подобри условията на живот в града, като насърчава използването на обществения транспорт. Столичната община обеща да информира гражданите за ефекта от въвеждането на регулацията след края на февруари.

Още новини от деня – четете тук