Начало България Безсънна нощ в района на гара Елин Пелин. Има загинал

Безсънна нощ в района на гара Елин Пелин. Има загинал

59
Взривове гара Елин Пелин
Снимка: БТА

Безсънна нощ в областта на гара Елин Пелин, където тази нощ складовете на една фирма за фойерверки и други пиротехнически средства избухнаха. Ругбавите звуци продължават и в момента, но с по-ниска интензитет – се чуват на всеки 10-15 минути, съобщава БНТ. Двама души се лекуват в болницата „Пирогов“ с много сериозни изгаряния, а счита се, че в складовете има още хора.

Единият от ранените след взривовете в складовете за фойерверки близо до Елин Пелин почина, съобщи временният вътрешен министър Калин Стоянов пред журналисти.

„За съжаление, има починал след вчерашните взривове в складовете за фойерверки край Елин Пелин. Това е 49-годишният мъж, настанен в болницата „Пирогов“, който имаше 35% изгаряния и бе тежко отровен с газ“, каза Калин Стоянов.

Вътрешният министър посочи, че лекарите се борят за живота на 20-годишната дъщеря на починалия, която е с 85% изгаряния и според мнението на медиците е в критично състояние.

Според Стоянов в складовете има още двама души – мъж на 60 години и синът на собственика на 22 години.

През цялата нощ на място бяха екипи на спешна помощ, пожарникарите, специализирани екипи и военната техника. Три джипа от Военната полиция под поимка „пустинна котка“ пристигнаха, за да се включат в управлението на ситуацията.

Един от складовете, в които се намира голямо количество пиротехника, все още не е експлодирал и поради това властите са предпазливи при позволението на хората да се върнат в домовете си. Счита се, че той е най-опасният. Районът продължава да бъде отцепен, присъстват полицейски служители и пожарникари. Водопроводите продължават да зареждат.

Известно е, че взривовете е възможно да продължат и през следващите дни, потвърждават експертите.

По предварителни данни в един от складовете имало около 2 тона тротилов еквивалент пиротехника. За готовата продукция все още няма информация. Преди три месеца е бил направен инспекционен преглед и не бяха открити нередности.

Обявено е частично извънредно положение и през изминалата нощ започна евакуация на хората от село Гара Елин Пелин. Движението в района е ограничено, а железопътните линии са спрени. Следователи от Националната следствена служба и от Окръжна следствена служба-София ще провеждат разследването по нареждане на изпълняващия временно задълженията главен прокурор Борислав Сарафов. Отчетеният ще започнат след прекратяване на взривовете и потушаване на пожарите.

Още новини от деня – четете тук