Начало Водещи Безславното поражение на Орбан и недостойното му поведение

Безславното поражение на Орбан и недостойното му поведение

524
Виктор Орбан
На снимката: Виктор Орбан


Орбан се провали, макар че яростно обещаваше да блокира средствата за Украйна. Това бе една от най-горчивите загуби, които е понасял в Брюксел в последно време. А поведението му става все по-непонятно и недостойно.

Унгарският премиер Виктор Орбан се сблъска с неочаквана провал, като обещаеше категорично да блокира финансовата помощ за Украйна, но в крайна сметка я одобри. Това представлява сериозна загуба за него в Брюксел и поведението му извън сомнение.

Нападки срещу Брюксел и Запада

Орбан многократно заявяваше, че ще възпрепятства с помощта си определени инициативи на Европейския съюз, но в крайна сметка ги подкрепи, без да предостави ясни обяснения или да разкрие дали получи каквито и да е отстъпки срещу това.

Няколко седмици Орбан използваше яростни думи, като призоваваше за „борба срещу бюрократите в Брюксел“ и „войнолюбивия Запад“ и се обявяваше за единствения европейски лидер, който се бори за мир. Той етикетираше Украйна като „една от най-корумпираните държави в света“, като в същото време самият той е смятан за един от най-корумпираните европейски лидери.

Въпреки това, Орбан оттегли ветото си преди извънредната среща на върха, без да предостави ясни причини за това. През декември миналата година той прие да започне преговори за присъединяване на Украйна към ЕС, след като от Брюксел обещаха да изплатят част от блокираните средства за Унгария. Съществуваха неясноти около тези обещания и какви са предимствата, които Унгария ще получи в замяна.

Манипулативни твърдения

Орбан продължи да разпространява манипулативни твърдения, включително във видео, в което заяви, че Унгария е получила гаранции, че средствата предназначени за нея, няма да се изпращат в Украйна. Неговите твърдения обаче пренебрегват фактите и не са основани на истината. Орбан също така претендира, че ще има механизъм за контрол на помощите, което обаче е мит.

За Орбан това е една от най-горчивите загуби в Брюксел през последните години, тъй като той предизвика много напрежение и критики с предишните си изказвания. Противоречивите му действия изненадаха много хора и намалиха подкрепата му в ЕС.

Яростни нападки

След провала на срещата, Орбан не скри гнева си и направи груби коментари с расистко предизвикателство по адрес на Украйна. Той прояви остър тон, който разкрива реалния му интерес и позиция спрямо Русия и Украйна. Орбан изрази резерви по отношение на членството на Украйна в ЕС, заради опасенията, че това ще засили влиянието на САЩ и някои други регионални държави, което не отговаря на унгарските интереси.

*Текстът е публикуван в „Дойче Веле„. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ

Още актуални анализи – четете тук