Начало Водещи БВП на страната стигна сто милиарда – повече от Сърбия

БВП на страната стигна сто милиарда – повече от Сърбия

34
БВП на страната стигна сто милиарда – повече от Сърбия

Последните няколко години, въпреки политическата нестабилност, икономическите параметри на страната показват положителни тенденции.

През 2024 г. българският брутен вътрешен продукт (БВП) вероятно ще достигне 100 милиарда евро, което ще бъде исторически момент за страната, показват ревизираните данни на Националния статистически институт.

Това ще постави българската икономика сред най-големите на Балканите, след Румъния с над 300 милиарда евро и Гърция с малко над 200 милиарда евро.

За сравнение, Хърватия отчита 78 милиарда евро БВП, Сърбия е с под 70

милиарда евро, а Босна и Албания са с под 25 милиарда евро. Северна Македония е с под 15 милиарда, докато икономиките на Черна гора и Косово са под 10 милиарда евро.

Ако измерим БВП на човек от населението, България е на четвърто място на Балканите след Гърция, Хърватия и Румъния.

Средно за Европейския съюз брутният вътрешен продукт на човек от населението е тройно по-висок от България. С други думи, българската икономика има потенциал да се увеличи поне три пъти.

Според данните на НСИ:

  • Номинален БВП: 185.233 млрд. лв.
  • Брутна добавена стойност: 62.414 млрд. лв.
  • Сектор на услугите: Увеличава дела си до 71.3%, с ръст от 3.9 процентни пункта.
  • Индустриален сектор: Делът му намалява до 25.8%, в сравнение с 28.4% през 2022 г.
  • Аграрен сектор: Намалява до 2.9%, с 1.3 процентни пункта по-малко.

През 2023 г. крайното потребление представлява 76.1% от БВП, а инвестициите (бруто образуване на основен капитал) съставляват 18.7%.

Външнотърговското салдо остава положително, като износът на стоки и услуги остава без промяна, докато вносът намалява с 5.5% спрямо 2022 г.12.

“Актуализираните данни са резултат от ревизии, основани на годишните изчерпателни изследвания и информация от годишните отчети на предприятията,” отбелязват от НСИ, добавяйки, че измененията в компонентите на крайното използване на БВП също оказват влияние върху резултатите.

Увеличението на БВП е с 0,1 процентни пункта повече в сравнение с 1,8 на сто според предварителните данни, публикувани на 8 март тази година, където БВП е получен само като сума от тримесечни данни, стана известно от думите на д-р Свилен Колев, заместник-председател на НСИ.

В динамичен план БВП през 2023 г. забавя своя ръст от 4 процента през 2022 г.

По актуализирани данни за 2023 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на един зает се

увеличава реално с 0,8 на сто в сравнение с предходната година.

Заетите в икономиката са 3 481,4 хил., а общият брой отработени часове е 5 776,8 милиона.

Структурата на заетостта по икономически сектори през 2023 г. спрямо 2022 г. показва увеличение на относителния дял на сектора на услугите и намаление на относителния дял в аграрния и в индустриалния сектор.

На един зает се падат 53 206,1 лева от текущия обем на БВП, като всеки зает е създавал средно 32,1 лева БВП за един отработен час.