Начало Свят Балистична ракета на Хизбула достигна Тел Авив, целта е била щаба на...

Балистична ракета на Хизбула достигна Тел Авив, целта е била щаба на Мосад

24
Балистична ракета на Хизбула достигна Тел Авив, целта е била щаба на Мосад

Групировката Хизбула извърши атака върху Тел Авив днес сутрин. Военните от Израел потвърдиха, че за първи път ракета на Хизбула достигна града, но беше прехваната преди да нанесе щети.

Няма данни за пострадали или материални загуби. Израел продължава да извършва обстрел върху Южен Ливан във време, когато световни лидери на Общото събрание на ООН призовават за сдържаност.

Събитията в Ливан ще бъдат обсъдени на извънредно заседание на Съвета за сигурност.

Сирените за въздушна тревога прозвучаха в Тел Авив и Централен Израел. Хизбула потвърди, че изстреля балистична ракета към Тел Авив в 6:30 сутринта.

Представител на Хизбула заяви, че целта беше централата на израелската разузнавателна служба Мосад – организацията, която според Хизбула стои зад нападенията със заложени устройства и други комуникационни средства.

Израел съобщи, че успя да спре ракетата преди да достигне земята.

Военните от Израел публикуваха видео, което показва унищожаването на ракетната установка, от която беше пусната ракетата.

Хизбула атакува и други цели. Сутринта израелската армия направи ново предупреждение към гражданите на Ливан да се дистанцират от позициите на групировката, докато мнозина ливанци продължават да бягат от южната част на страната.

„Искаме операцията да приключи възможно най-бързо, но сме готови и за продължителен период – да постигнем целите си и да обезопасим връщането на хората у домовете им“, заяви говорителят на израелската армия Даниел Хагари.

Министърът на здравеопазването на Ливан Фирас Абиад предупреди, че медицинската система на страната е под напрежение.

„Болниците в Южен Ливан работят на пълна мощност, като приемат голям брой ранени граждани. Пренасят се ранените от южната част в други райони, но се сблъскваме със затруднения поради масовото евакуиране на хора от селата и градовете им към по-безопасни места“, съобщи Фирас Абиад.

Външните министри на Ирак, Египет и Йордания се събраха по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк и обвиниха Израел, че довежда региона до тотална война, изисквайки спиране на израелската агресия в Газа, за да се започне деескалация.

Президентите на Франция и Иран разговаряха за ситуацията. Еманюел Макрон настоява на иранския си колега да подкрепи усилията за цялостна деескалация на напрежението в Близкия изток. По време на Общото събрание на ООН Масуд Пезешкиан призова за прекратяване на огъня в Газа и на атаките на Израел в Ливан.
Словения свика извънредно заседание на Съвета за сигурност по искане на Франция заради нарастващото напрежение.