Начало Свят Байдън: САЩ и НАТО няма да изоставят Украйна

Байдън: САЩ и НАТО няма да изоставят Украйна

79
Байдън и Макрон по време на честванията на 80 г. от десанта в Нормандия Снимка: АП
Байдън и Макрон по време на честванията на 80 г. от десанта в Нормандия
Снимка: АП

САЩ и НАТО не ще оставят Украйна на изоставена, каза тази сутрин президентът Джо Байдън по време на 80-годишнината от съюзническия десант в Нормандия, Франция, по време на Втората световна война, предаде Ройтерс.

Байдън заяви, че Украйна, която се намира в конфликт с Русия, е атакувана от „тиранин, който иска да установи доминация“, и че в момента демокрацията е застрашена повече от всякога след Втората световна война.

„Нека не се заблуждаваме, няма да се предадем, не можем да позволим на насилниците да ни превърнат в пленници, това е неприемливо. Ако стане така, свободата ще бъде нарушена, цяла Европа ще бъде застрашена“, каза той в Колвил сюр Мер.

На 6 юни 1944 г. над 150 000 союзнически войници извършват десант във Франция по море и въздух, за да се сблъскат с войските на нацистка Германия, като кацат на брега на петте плажа с имената Омаха, Джуно, Меч (Суорд), Юта и Голд.

В период, когато войната в Украйна разгорява на границите на Европа, годишнината от този исторически момент от Втората световна война има особено значение. Тя попада в година на множество избори, включително европейските парламентарни избори тази седмица и изборите в САЩ през ноември, отбелязва Ройтерс.

Критиците се тревожат, че бившият американски президент Доналд Тръмп, който ще се съревновава с Байдън на изборите, може да намали подкрепата на САЩ за Украйна.

Проговаряйки на британска церемония във Вер сюр Мер по-рано днес, британският крал Чарлз Трети, облечен в военна униформа, също призова за по-голямо международно сътрудничество в борбата за мира.

„Напомняме си уроците, които ни бяха дадени през десетилетия: свободните нации трябва да се обединят, за да се противопоставят на тиранията“, каза Чарлз, който говореше на френски и английски език.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, канцлерът на Германия Олаф Шолц и мнозина други също ще участват в деня на памет.

Русия, която влезе в Украйна през 2022 г., предизвикайки най-големия въоръжен конфликт в Европа след Втората световна война, обаче не е поканена.

Очаква се лидерите да одобрят декларация, в която се посочва, че демокрацията в Европа отново е застрашена, и се ангажират да защитават свободата и демокрацията, информираха двама източника на Ройтерс.