Начало Анализ Атаката срещу Доналд Тръмп увеличи страхът от политическо насилие в Европа

Атаката срещу Доналд Тръмп увеличи страхът от политическо насилие в Европа

54
Доналд Тръмп
Снимка: БТА

В събота, политиците в цяла Европа наблюдаваха нападението срещу Доналд Тръмп с неприкрит ужас. Това, което мнозина прозряха е нарастващата опасност за тях в собствените им страни. Когато осъзнаха колко близо е бил Тръмп до смъртта, посланието на европейските лидери бе ясно: ако може да се случи в Америка, може да се случи и тук.

Във Франция крайнодесният лидер Марин льо Пен каза, че опитът за убийство е символ на „насилието, което подкопава нашите демокрации“, предупреждавайки в социалните медии: „Франция не е в безопасност от това насилие“.

Премиерът на Италия, Джорджия Мелони заяви, че „по целия свят има граници, които никога не трябва да се прекрачват“. Тя добави: „Това е предупреждение към всички, независимо от политическата принадлежност, да възстановят достойнството и честта на политиката“.

За много европейски политици атаката срещу Тръмп не беше просто предупреждение какво може да се случи, а напомняне за това, което вече се е случвало на континент, където насилието и политическите убийства не са рядкост.

През май словашкият премиер Роберт Фицо беше тежко ранен, след като беше прострелян няколко пъти при политически мотивирано нападение.

Миналия месец датският министър-председател Мете Фредериксен получи шамар, след като беше нападната от мъж, докато се разхожда из центъра на Копенхаген.

Германия също стана свидетел на поредица от насилствени атаки срещу политици, сред които нападение срещу Матиас Еке. Водещият кандидат на социалистите за изборите за Европейски парламент бе нападнат, докато разлепяше предизборни плакати и след това хоспитализиран.

През последните осем години в Обединеното кралство бяха убити двама действащи членове на парламента. Депутатът от Лейбъристката партия Джо Кокс беше убита през 2016 г. от неонацист по време на кампанията за референдума за ЕС. А депутатът от Консервативната партия Дейвид Еймъс беше намушкан до смърт от симпатизант на групировката „Ислямска държава“, по време на среща с избиратели през 2021 г.

Анархия в Обединеното кралство

Но убийствата в Обединеното кралство доказват, че не само крайнодесните кандидати са подложени на насилие и заплашително поведение.

Настоящи и бивши депутати от Лейбъристката партия се оплакваха от поведението на някои поддръжници на независими кандидати. Те говореха за вълна от гняв и заплашително държание, свързани с позицията на партията относно войната между Израел и Хамас, някои от които, според тях, прекрачват границата на приемливото.

Сега полицията разследва изборната победа на Шокът Адам, про-палестински независим кандидат, който победи Джонатан Ашуърт, ключов член на кабинета в сянка на Киър Стармър, и стана новият депутат от Южен Лестър.

На листовки, масово разпространени в избирателния район по време на изборите, беше написано, че Ашуърт е поддръжник на „геноцида“, а снимката му бе сложена върху кадри на плачещи деца и руини. Листовките не бяха подписани от името на никоя кампания, което е потенциално нарушение на изборния закон. Адам отрече да носи отговорност за тях.

В отделен инцидент Ашуърт се оплака, че докато е бил с 10-годишната си дъщеря, се е изправил срещу избирател, който му крещял, че „всички го презират“.

Полицейски сили разследват множество подобни инциденти навсякъде в Обединеното кралство.

Един кандидат от Лейбъристката партия, пожелал да остане анонимен, сподели, че по време на кампанията са се притеснявали да водят децата си в избирателните райони, заради нивата на малтретиране и сплашване, на които са били подложени.

Той допълни, че са били посъветвани да не пътуват никъде сами. Вътрешен човек, работещ по кампанията им, съобщи, че техен кандидат е бил преследван от привърженици на независима партия докато се е возил в микробус, а навън са чукали по вратите и стъклата.

Факторът Фараж

Една от основните мишени на обидно и насилствено поведение във Великобритания е Найджъл Фарадж, ветеранът от Брекзит и лидер на бунтовническата партия Reform UK, който е близък приятел с Тръмп.

Фараж многократно е мишена на напитки и други предмети, хвърляни по него, докато  провежда кампаниите си и отдавна се нуждае от денонощна защита.

В неделя той побърза да направи паралел между отношението към него и атаката срещу Тръмп.

„Вее сме го виждали в британската политика. Това, което наблюдаваме са милиони хора, които се обръщат към омразата. И трябва да ви кажа, страхувам се, че в нашата страна не сме чак толкова назад.“

Фараж добави, че е бил нападнат публично отново миналата седмица, като по него е било хвърлено питие.

Обратен удар

Срещата на върха на Европейската политическа общност (EPC) тази седмица в двореца Бленъм в южна Англия предоставя шанс на европейските лидери да се противопоставят на политическото насилие след опита за убийството на Тръмп. Лидерите на 47 европейски държави трябва да се съберат в Обединеното кралство в четвъртък.

Киър Стармър, новият министър-председател на Великобритания, ще бъде домакин на една от трите кръгли маси в EPC, посветена на „защитата и осигуряването на демокрацията“.

Неговото правителство тази седмица ще се надява да даде пример, след като Министерството на вътрешните работи стартира бърз преглед на кампанията за общите избори в Обединеното кралство, за да разбере естеството на заплахата, пред която са изправени кандидатите, и нивото на защита, която са получили.

Някои европейски държави вече въведоха нови закони за защита на политиците от нарастващата заплаха.

В Словакия миналия месец приеха ново законодателство, забраняващо събирания близо до домовете на политици или до правителствените седалища, след опита за убийство на премиера Фицо.

Правителството на Обединеното кралство обяви £31 милиона допълнителни разходи за сигурност на депутатите по-рано тази година.

Но за много водещи политици заплахата остава твърде очевидна.

Герт Вилдерс, лидер на холандската крайнодясна Партия на свободата (PVV), който  е под денонощна защита от години заради смъртни заплахи, публикува в X: „Това, което се случи в САЩ, може да се случи и в Холандия. Не го подценявайте.

*Текстът е публикуван в „Политико“. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

Още новини от Европа – четете тук