Начало Свят Атаката срещу Доналд Тръмп увеличи страхът от политическо насилие в Европа

Атаката срещу Доналд Тръмп увеличи страхът от политическо насилие в Европа

29
Доналд Тръмп
Снимка: БТА

В събота, лидерите в цяла Европа бяха шокирани от нападението срещу Доналд Тръмп, което разкри нарастващата заплаха в техните собствени страни. Събитието подчерта ясно, че ако може да се случи в Америка, може да се случи и тук.

Във Франция, Марин льо Пен предупреди, че опитът за убийство е символ на насилието, което заплашва демокрацията. Подобни алармични изявления дойдоха и от премиера на Италия, Джорджия Мелони, като тя насочи вниманието към възстановяването на достойнството и честта в политиката.

За много европейски политици атаката над Тръмп беше не просто предупреждение, а напомняне за предишни случаи на политическо насилие на континента. Нападенията в Обединеното кралство, Германия, и други страни служат като примери, че заплахатa са реални и сериозни.

Един от главните обекти на агресия във Великобритания е Найджъл Фарадж, лидер на Reform UK и приятел на Тръмп. Фараж постоянно е атакуван и дори има нужда от денонощна охрана.

Европейските лидери ще се съберат на връх в Обединеното кралство тази седмица, където ще обсъждат политическото насилие след атентата над Тръмп. Целта е да се защити и осигури демокрацията.

*Текстът е публикуван в „Политико“. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

Още новини от Европа – четете тук