Начало Водещи Асен Василев: Ние дадохме много повече пари за хората

Асен Василев: Ние дадохме много повече пари за хората

39
Асен Василев
Асен Василев . Снимка: БТА

Решетката ни с „Демократична България“ (ДБ) не е променена от миналите избори. Има съвсем малки промени в листите. Постарахме се в тях да вкараме повече нови лица от лекарското и учителското съсловие. Имаме също така и някои интересни попълнения, като например господин Паникиян, който е председател на настоятелство на Арменската църква, влезе в листа в София и в Пловдив. В Кърджали имаме водач, който е местен, господин Сабахтин Гюкче, подкрепен от всичките изселнически организации на българите в Турция. Така че имаме от гражданския сектор хора, които се включиха, опитваме се максимално да разширим представителство в тези листи“. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) Асен Василев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

На въпрос за осезаемото присъствие на представители на партньорите им от ДБ, той заяви: „Ние имаме решетка за изборите кой коя листа попълва и тя е почти същата, както на миналите избори. От там нататък всяка партия решава кои да бъдат водачи. Имаме коалиционно споразумение за явяване на изборите, иначе няма как да се явим на изборите, разбира се. Другото, което също така се случи при нас, знаете, че листите тръгват от долу на горе изключая най- най-първите листи през 2021 година, когато още не беше формирана партията. Всички други листи при нас се одобряват от Национален съвет, който е орган с над 100 човека. Предложенията минават от областните бордове, т.е. всяка област в страната си издига кандидати и виждате, че при нас специално има доста промени във водаческите места и те са точно в посока граждански кандидати и нови лица““, уточни той.

„Посланието ни е много ясно – през последните три години ние провеждахме икономическа политика, която е доста по-различна от икономическата политика, провеждана в България по принцип. Тази икономическа политика направи баланс на инвестициите – да не се инвестира само в инфраструктура, а да се инвестира и в хора, подчерта Василев и допълни:“Видяхме доста голямо повишаване на доходите. За първи път не сме последни по доходи в ЕС. Предпоследни сме. Това не е голяма хвалба да си предпоследен от 27 държави, но все пак отлепихме от дъното. Голямата ми гордост като финансов министър е, че тези инвестиции в човешкия капитал, в хората на страната, през образование, през здравеопазване, през доходи, през примерно данъчния кредит за млади семейства, през безплатните учебници за децата в училище до 12-ти клас, през това да има помощи за първия учебен ден – всичко това помогна на младите семейства да имат повече деца. Ако погледнете демографската картина миналата година, имаме 46 000 човека повече, които са дошли в България, отколкото са напуснали, един град се е заселил в България. Имаме 600 деца повече от предишната година.

„Хората могат да погледнат банковите си сметки, доходите, за всяко дете младите родители получават 600 лева кредит, 46 000 души са избрали да живеят в България, вместо да я напуснат“, изброи той. По думите му пътят, по който бяхме тръгнали, е правилен.

Говорите за минимална работна заплата 1000 евро, средна работна заплата 2000 евро, отбеляза водещата и го попита как ще го постигнат.

„Не могат да се дават пари, които не са изработени“, подчерта Василев. „Всичко, което обещаваме е постижимо и вече правено. По думите му през последните години фирмите три пъти повече са започнали да наваксват. Това, което направихме бе – дадохме им конкурентна евтина енергия. Влизат инвеститори, които са готови да плащат висока заплата и си тръгват такива, които искат евтина работна ръка. Главната цел на ПП е да сме първи на изборите“, обясни бившият финансов министър.

„Ние искаме нашата програма да се случи, за да може доходите на хората. Въпросът е как България да върви напред, да има добре платена работна сила и тя да е производителна. Този план може да бъде изпълнен с подкрепата на парламентарните сили, които смятат, че доходите, образованието и здравеопазването са приоритет. Ако Борисов е готов да подкрепи такъв план, е добре дошъл. От ГЕРБ обаче видяхме, че всеки план, който решиха да обстрелят, го направиха. По думите му мнението на Борисов се мени непрекъснато. Искаме да управляваме по начин, който е добър за българските граждани, защото се нагледахме в последните 30 години да се инвестира в инфраструктура и корупция, а не в хората“, изтъкна Василев.

„Процесът за определяне и поставяне на човек в Списъка Магнитски е 12 месеца. Г-н Пеевски е поставен в него по време на управлението на ГЕРБ. Това изисква да се предоставят справки, документи и данни. Няма как човек да бъде вкаран в този списък за няколко дни“, поясни Асен Василев.

„Бъдещето на България зависи от това достатъчно хора да излязат и да гласуват и да се продължи пътят на развитието на страната“, смята той.

Асен Василев отказа да отговори на въпроса дали биха работили заедно с ДПС-Доган. Той определи темата като махленска свада. Той призова да се види кой първо ще влезе в парламента. „Нас ни интересува да реализираме идеите, които са важни за България. Двата кабинета, които направихме изпълняваха нашите идеи. Няма добро и лошо ДПС“, каза още той.