Начало Култура Археологическа сензация в Пловдив: Откриха ценни артефакти при ремонта на бетонния мост

Археологическа сензация в Пловдив: Откриха ценни артефакти при ремонта на бетонния мост

44
Откриха ценни артефакти при ремонта на бетонния мост
Кадър: NOVA

Сензационно откритие в Пловдив. Работниците на строителството са намерили ценни артефакти под моста, който се ремонтира в града. Археолозите откриха древна сграда, кладенец, пещ и две гробници от времето на Римската империя.

Учените вече провеждат проучвания на мястото, като това представлява предизвикателство за тях. В същото време това е сериозно препятствие за местната власт и жителите поради риска да се забави ремонта на моста, който е важен транспортен възел в града, съобщава NOVA.

Строителството на новата високоскоростна жп линия и контактната мрежа беше спряно временно. Студенти също помагат на археолозите, които работят на мястото.

„Разкопките разкриха основите на голяма древна сграда и няколко гроба от Римската епоха”. Това заяви ръководителят на археологическите разкопки Петър Зидаров. Учените имат 20 дни за проучванията на участъка с дължина около 50 метра, където са открити артефактите.

Инж. Цветан Цолов, ръководител на проекта по строителството на моста, уверява, че археологическите работи няма да забавят графика на изграждане на съоръжението, което трябва да бъде завършено до 15 декември.

Вижте и другите новини от деня тук