Начало Новини АНА-МПА: Министерството на отбраната на Гърция посети фрегатата „Спецай“ преди корабът да...

АНА-МПА: Министерството на отбраната на Гърция посети фрегатата „Спецай“ преди корабът да отплава за операция на ЕС в Червено море

29
АНА-МПА: Министерството на отбраната на Гърция посети фрегатата „Спецай“ преди корабът да отплава за операция на ЕС в Червено море

Гръцкият министър на отбраната Никос Дендиас посети в петък фрегатата на гръцкия флот „ХС Спецай“ във военноморската база Саламина, преди корабът да отплава за Червено море и Аденския залив за участие в операцията на ЕС „Аспидес“ (EUNAVFOR Aspides), предаде специално за БТА агенция АНА-МПА.

Дендиас беше придружен от началника на генералния щаб на гръцката национална отбрана, генерал Димитриос Хупис, и началника на генералния щаб на гръцкия флот, вицеадмирал Димитриос-Елефтериос Катарас.

Министърът беше информиран от капитана на фрегатата за нейната мисия, след което той се обърна към капитана, офицерите и персонала, изтъквайки значението на европейската операция „Аспидес“ за защита на търговските кораби от нападения.

„Аспидес“ е стъпка в посока към създаване на Европейски отбранителен клон“, каза Дендиас и добави, че Гърция „има абсолютно пряк интерес от създаването на обща европейска отбранителна политика и възможност за прилагане на тази европейска отбранителна политика чрез европейските сили“.

Дендиас спомена предходните мисии на „Аспидес“, осъществени от фрегатите „Псара“ и „Хидра“, и отбеляза, че „Псара“ успешно е използвала пионерската система за борба с дронове „Кентавър“ (Centaur) на гръцката компания „Hellenic Aerospace Industry“. 

„Това е първата система за борба с дронове с такъв капацитет, която Гърция произвежда и която беше използвана и надеждността ѝ бе проверена в реални бойни условия“, добави министърът.

Той също така разкри, че скоро ще представи пред парламента „антидроновия купол, който ще бъде създаден в Гърция“, добавяйки, че Гърция „няма въоръжени сили за паради и ритуали. Гърция има въоръжени сили, защото това е условие за нейното оцеляване“.

(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)