Начало Новини АНА-МПА: Изложбата "Демокрация" в Националната галерия разглежда историята и изкуството на Южна...

АНА-МПА: Изложбата "Демокрация" в Националната галерия разглежда историята и изкуството на Южна Европа

54
АНА-МПА: Изложбата "Демокрация" в Националната галерия разглежда историята и изкуството на Южна Европа

Нова и навременна изложба, озаглавена „Демокрация“, открита в Националната художествена галерия в четвъртък, изследва връзката на изкуството с политическата история в Южна Европа. Изложбата е отворена за посетители от петък (12 юли) и ще продължи до 2 февруари 2025 г., съобщи специално за БТА АНА-МПА.

Това е първата голяма международна изложба, която се фокусира върху изкуството във връзка с демокрацията по време на един от най-определящите периоди за историята на Южна Европа, когато три държави от региона – Гърция, Португалия и Испания – преминават от авторитарен режим към демократична държава.

Националната галерия се фокусира върху това как настоящата социална и политическа ситуация, преобладаваща в световен мащаб, може да бъде свързана с конфликтите и вълненията, доминиращи в Южна Европа през 1960 и 1970 г. На фона на година, включваща национални избори в няколко държави и предизвикателства към демократичните ценности, изложбата ще изследва историческите характеристики на общия опит – в емоциите и колективната травма – определен чрез актове на протест, съпротива и лично и социално освобождение.

„Демокрация“ включва 55 художници или групи от художници, 140 произведения на изкуството от Гърция, Испания и Португалия, както и плакати, видеопрожекции и пърформанси. Съпътстващите прояви включват филмов трибют и конференция, посветена на демокрацията и визуалните изкуства.

Директорът на Националната художествена галерия Сираго Циара заяви, че изложбата „се провежда при международен кръстопът, който не ни позволява да бъдем самодоволни, а ни задължава да бъдем постоянно нащрек, за да защитим демокрацията“. Тя дава възможност за размисъл вътре в нас и около нас, за да преценим „какво сме постигнали, как сме се променили и доколко опитът от миналото допринася за формулирането на колективната ни идентичност в настоящето или дава информация за планирането ни за бъдещето“.