Начало Новини АНА-МПА: Гръцкият президент Сакеларопулу: "Смелостта и целенасочеността на героите от 1940 г....

АНА-МПА: Гръцкият президент Сакеларопулу: "Смелостта и целенасочеността на героите от 1940 г. са ценно наследство"

29
АНА-МПА: Гръцкият президент Сакеларопулу: "Смелостта и целенасочеността на героите от 1940 г. са ценно наследство"

„Националната годишнина от славното „НЕ“ е ден на памет, чест и отговорност към онези, които се бориха и жертваха за нашата свобода“, заяви днес президентът на Република Гърция Катерина Сакеларопулу в изявление, направено непосредствено след приключването на големия военен парад в Солун, съобщи за БТА агенция АНА-МПА.

„Силата и единството в преследването на целта на героите от 1940 г. са ценно наследство и ярък пример за бъдещето. По повод днешния величествен парад бих искала да поздравя нашите въоръжени сили, които с високо чувство за отговорност гарантират сигурността и териториалната цялост на нашата родина“, добави тя.

Акцент на парада беше комуникацията по радиото между президента и командира на ескадрила Георгиос Сотириу, командир на изтребител F-16 от екипа за въздушни демонстрации „ZEUS“, който развълнува зрителите с поредица от впечатляващи прецизни упражнения и висококвалифицирани маневри над парадната площадка, спирайки дъха на зрителите.

По време на разговора командирът на ескадрилата цитира думите на поета Костис Паламас и отбеляза необходимостта да се почитат жертвите от миналото, а президентът отговори, че Гърция почита както героите от миналото, така и „нашите въоръжени сили, които ежедневно се сблъскват с историята – във всяко кътче на страната ни по суша, небе и море“, като подчерта, че те се ползват с доверието и уважението на гръцкия народ.

Парадът включваше впечатляващи демонстрации на формации от изтребители и хеликоптери, прелитащи над град Солун, както и най-модерните оръжейни системи на гръцките въоръжени сили, моторизирани и пехотни части на армията, военновъздушните и военноморските сили, пожарната, полицията и бреговата охрана.

Парадът започна с невоенни части, а топлото и слънчево време помогна да се събере голямо множество, което наблюдаваше парада, разположен от двете страни на улица „Александър Велики“ по цялата ѝ дължина.

На парада присъстваха министърът на националната отбрана Никос Дендиас, министърът на отбраната на Кипър Василис Палмас, генералният секретар на парламентарната група на СИРИЗА-Прогресивен алианс Никос Папас, заместник-министърът на вътрешните работи (Македония-Тракия) Костас Гиулекас, лидерът на партия „Спартанци“ Василис Стигас, депутати, евродепутати, заместник-управителят на Централна Македония Атина Айдона, кметът на Солун Стелиос Ангелудис, митрополит Филотей, началникът на Генералния щаб на Националната отбрана на Гърция (ГНСОГ) генерал Димитриос Хупис и ръководството на въоръжените сили и силите за сигурност.

(Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.)