Начало Новини Али Ахмети обяви възможни протести в Северна Македония

Али Ахмети обяви възможни протести в Северна Македония

59
Лидерите на ВЛЕН, които преговарят с ВМРО-ДПМНЕ, са декларирали че няма да участват в правителство с партия, която е против конституционните промени, твърди Али Ахмети

Възможни протести в Република Северна Македония обявява в интервю за „Свободен печат” председателят на най-голямата албанска партия в страната ДСИ Али Ахмети.

След 20 години в управлението на страната, на изборите през май „Европейският фронт”, който ДСИ формира около себе си с други по-малки партии на етническите албанци, турци, роми в Северна Македония, получи по-висок изборен резултат, но победителят ВМРО-ДПМНЕ предпочете като коалиционен партньор другата коалиция от албански партии – ВЛЕН. Това според ДСИ нарушава принципа победителите в двата основни блока – на македонските и на албанските политически партии, да направят коалиционно правителство, нарушава Охридския рамков договор и етническата легитимност на управлението на страната.

Още след изборите от ДСИ обявиха, че са поръчали на американския професор по право и един от авторите на Охридския рамков договор Пол Уилямс да подготви „платформа за легитимност”, чиято цел е да гарантира представителност в управлението на получилите по-голяма подкрепа от избирателите.  

„От анализа на Пол Уилямс ще подготвим Закон за легитимността, в изготвянето на който участват и местни експерти. Въпреки че легитимността е в рамките на Охридския договор, те (ВМРО-ДПМНЕ) или не знаят как да го прочетат, или не искат да го прочетат. Рамковото споразумение определя справедливо представителство и определя, че Северна Македония е мултиетническа, мултикултурна и многоезична страна. В Швейцария безпроблемно функционират четири етнически групи – германци, италианци, французи и румънци, които там са представени само с един процент. Самата лоялност към държавата предполага и лоялност към самите граждани, защото уважава тяхната култура и език. Ние сме във фаза на пълен анализ на документа, изготвен от Уилямс и местни експерти. В наш интерес е тук да има добри междуетнически отношения, без междуетнически сблъсъци, защото тази държава е обща”, казва в интервюто си Ахмети.

Според него задължение на мандатоносителя е да уважи волята на избирателите на втората по големина общност в страната – албанците. 

„Ще го реализираме или чрез законопроект, или чрез промени в конституцията. Ако не се спазва легитимността, защо да ходим на избори? Всичко, което беше постигнато с Охридския договор, сега е разрушено. ВЛЕН не управлява и 20 процента от институциите. Министерството на икономиката, например, има по-малко правомощия от институция, под ръководството на кмета на Скопие”, казва Ахмети, според когото коалиционният партньор на ВМРО-ДПМНЕ е отстъпил от постигнатото от ДСИ като ниво и представителство на албанците в предишните управления на страната.

Ахмети подчертава, че той не е председател на анархистка партия, а на партия „която има сериозен подход към процесите, към държавата, към междуетническите отношения”. 

„Ще имаме среща със Секретариата за равни възможности. Вече имахме срещи с парламентарната група, с кметовете, с председателите на структурите (на ДСИ). Всички са готови на протест пред институциите заради нарушаване на легитимността (на представителството в управлението). Протестите ще започнат, когато гражданите решат. Аз съм легалист и институционалист. Ще протестираме пред правителството и пред парламента, където аз и други членове на партията ще говорим. Ще видим колко дълго ще продължат протестите”, казва в интервюто Ахмети.

А в отговор на думите на премиера на страната Християн Мицкоски, че протестите означават възможна дестабилизация на страната, заявява, че „дестабилизация е промяната на Закона за албанския език (Законът за езиците, чиято конституционност ще бъде разглеждана в Конституционния къс), погазването на Охридския договор, премахването на балансьора (механизъм за представителство на етническите общности в администрацията)”.

„Али Ахмети спазва Охридския договор. Охридският договор е свещен за (Северна) Македония. Всяка необмислена инициатива може да предизвика само конфликти. Вече казах, че не съм председател на анархисти”, подчертава Ахмети.