Начало Свят Алексей Навални и съпругата му Юлия ще получат германска награда за демокрация

Алексей Навални и съпругата му Юлия ще получат германска награда за демокрация

59
Юлия Навална
Снимка: БТА

Алексей Навални и съпругата му Юлия ще бъдат удостоени с приза „Награда за свобода на медиите“ по време на водещ форум в Германия тази година, съобщи БТА. Очаква се лично Юлия Навална да получи наградата.

Призът се връчва всяка година по време на срещата „Лудвиг Ерхард“, по името на бившия консервативен канцлер, управлявал през 60-те. Той се дава на обществени фигури, които са допринесли за свободата на словото, диалога и демокрацията.

През миналата година наградата получи руският политик и бивш гросмайстор по шах Гари Каспаров, а сред другите носители на приза са украинският президент Володимир Зеленски и бившият съветски президент Михаил Горбачов.

Лидерът на германската консервативна опозиция Фридрих Мерц ще изнесе приветствена реч на събитието.

„Юлия Навална е смел лидер на съпротивителното движение в Русия. След смъртта на съпруга си Алексей, който почина в сибирски затворнически лагер в ръцете на Владимир Путин на 16 февруари 2024 г., тя е водеща сила на демократичното пробуждане в Русия“, каза журито в изявление.

Семейство Навални се отличава като най-ярките опозиционни активисти в Русия в продължение на много години, посочва ДПА.

„Те са образците на по-добра, нова, свободна и демократична Русия“, пише в изявлението на журито.

Церемонията по връчването на наградата, финансирана от медийната група „Ваймар“, ще се проведе на 19 април в градчето Гмунд, на юг от Мюнхен.

Още международни новини – четете тук