Начало България АЛДЕ най-сетне се сетиха за ДПС и Пеевски – партията заплашена от...

АЛДЕ най-сетне се сетиха за ДПС и Пеевски – партията заплашена от изключване от Алианса

39
АЛДЕ

Няколко европейски либерални партии пращат писмо до Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), като настояват за наблюдение върху Делян Пеевски и подчертават, че той е получил санкции от Министерството на финансите на САЩ и Великобритания.

Генералният секретар на паневропейската либерална партия Дидрик де Шетцен изрази мнение в интервю за БНР, че възможно е ДПС да бъде изключено от АЛДЕ поради сериозните вътрешни проблеми в партията.

Определи случая като „много сериозен“.

Писмото е подписано от алиансирани партии от Германия, Австрия, Словения, Словакия и Нидерландия. Те подчертават необходимостта да се избегнат случаи като този с Партията на недоволните граждани на бившия чешки премиер Андрей Бабиш, която се отклони от либералната група „Обнови Европа“ към крайнодесната „Патриоти за Европа“.

В този смисъл е неизбежно да бъде поставено под въпрос ръководството на ДПС в България“, коментират авторите на писмото.

Те подчертават, че в контекста на приоритетите на групата „Обнови Европа“ и особено на подкрепата за санкциите на ЕС за нарушения на правата на човека, опасенията относно политическото семейство на евролибералите не могат да бъдат игнорирани.

Споменава се за заместник-председателя на ДПС, който е санкциониран от САЩ, и как този факт влияе на имиджа на групата.

Авторите на писмото напомнят думите на Томас Хакер – докладчик на „Свободни демократи“ за България, че „мощни фигури като Бойко Борисов и санкционирания магнат Делян Пеевски дискредитират демокрацията и се опитват безуспешно да укрепят своята власт“.

„Смятаме, че е важно за ДПС да ясно покаже как се съотноси с либералните принципи, които споделяме“, се посочва в писмото.

Ако се вземе решение за изключване, то трябва да бъде взето от Съвета на Алианса, поясни Де Шетцен пред БНР и определи писмото като „първа стъпка“. Той посочи също, че това не означава изключване от политическата група „Обнови Европа“ в Европейския парламент, тъй като правилата там са различни.