Начало Новини Активността на строителния сектор в еврозоната се свива с по-слаб темп през...

Активността на строителния сектор в еврозоната се свива с по-слаб темп през септември, отчита проучване

34
Активността на строителния сектор в еврозоната се свива с по-слаб темп през септември, отчита проучване

Строителната активност в еврозоната продължава да се свива през септември, макар и с по-слаб темп, отколкото през август, тъй като новите поръчки продължиха рязко да намаляват. Това сочат заключенията от най-новото проучване на „Хамбург къмършъл банк“ (Hamburg Commercial Bank, HCOB), съставено и публикувано от Ес енд Пи Глоубъл (S&P Global).

Индексът на мениджърите по доставките (PMI), отчитащ активността на строителните компании в еврозоната, се повиши от 41,4 пункта през август до 42,9 пункта през миналия месец. Макар лекото подобрение, строителната активност остава дълбоко в сектора на свиване, като остава под границата от 50 пункта за 29-ти пореден месец.

Работните места в сектора са регистрирали най-силното си намаление от май, докато покупките и използването на подизпълнители също намаляха значително.

Като положително развитие проучването отчита представянето на веригата за доставки, която се е подобрила за шести пореден месец през септември, а натискът върху цените на вложените ресурси остана скромен.

Въпреки това, строителните компании в еврозоната остават песимистични по отношение на перспективите за дейността им през следващата година.

Това отразява продължаващите понижения на строителната активност в трите най-големи икономики от еврозоната през септември. Във Франция съответният показател отбеляза най-рязкото си намаление от май 2020 г. Германските и италианските строителни фирми отчетоха спад на активността, но с най-малък темп съответно от 16 и 4 месеца.

Строителните фирми от еврозоната продължиха да се сблъскват със слабо търсене в края на третото тримесечие, посочват експертите.

„Строителният сектор в еврозоната не показва признаци на облекчаване. Въпреки че Индексът на мениджърите по доставките в строителния сектор отчете лек ръст спрямо предходния месец, той остана дълбоко в зоната на свиване“, коментира данните икономистът от „Хамбург къмършъл банк“ Тарик Камал Чаудри.

„Цените продължават да се покачват. Въпреки значителната слабост при търсенето, цените на суровините все още растат, въпреки че темпът на растеж леко се забави в сравнение с предходния месец. Единственият положителен знак е, че цените на подизпълнителите сега започнаха леко да намаляват“, добави той.