Начало Новини Ако корабните компании не се адаптират към зелените технологии, няма да оцелеят,...

Ако корабните компании не се адаптират към зелените технологии, няма да оцелеят, според експерт

44
Ако корабните компании не се адаптират към зелените технологии, няма да оцелеят, според експерт

Ако компаниите не адаптират корабите си към новите изисквания и екостандарти, ще отпаднат от пазара, каза днес капитан Станислав Стоянов, председател на УС на Българската асоциация на морските капитани (БАМК) преди откриването на международния форум „Глобален компас“ във Варна. Във фокуса на дискусиите, освен новите тенденции в корабоплаването, е морското образование, както и развитието на цялата синя индустрия. Форумът е организиран от БАМК и е под патронажа на президента на България Румен Радев. В него участват представители на международни морски организации, бизнеса, на академичната общност. Съорганизатор на „Глобален компас“ е кметът на Варна Благомир Коцев, който поздрави гостите. От името на президента поздравителен адрес поднесе неговият съветник по военната сигурност вицеадмирал Митко Петев.

Вече има много нови изисквания както към корабите, така и към екипажите, допълни Стоянов. По думите му все повече стават плавателните съдове, които имат възможност да използват различни горива. Сред финландските фиорди се движат автономни кораби, а скандинавските държави разчитат и на електрически плавателни съдове, допълни Стоянов. Според него се търсят и варианти за използването на водорода като корабно гориво. Другото направление е ползването на вятъра като помощно средство чрез поставяне на роторни платна.

Процесът е необратим, а 2025 година ще бъде решаваща и тогава ще стане ясно кои корабни компании ще оцелеят и кои ще отпаднат от пазара, каза още Стоянов. Той уточни, че българските фирми, в частност „Параходство Български морски флот“, разполагат с модерен парк и не са застрашени.

Като сериозен проблем пред бизнеса кап. Стоянов посочи липсата на достатъчно кадри. Той подчерта, че България е известна в целия свят с морските си специалисти. За пример Стоянов даде една от големите компании, разполагаща със 70 контейнеровоза, която е поверила първите си плавателни съдове, преминали на двигатели с възможност да ползват различни горива, на български капитани. Фирмите разчитат много на офицерите, които произвеждат Висшето военноморско училище и Техническият университет във Варна, каза още Стоянов. И уточни, че бизнесът прави всичко възможно да привлича хората, а заплатите непрекъснато се увеличават. 

Според Стоянов развитието на новите технологии може да увеличи интереса на младите хора към морските специалности. По думите му ще ги привлича и това, че освен да плават, те ще имат сериозни шансове за реализация и на брега. Той подчерта, че препоръчва силно и на младите дами да се ориентират към морски специалности, защото ще могат да си намерят бързо работа, при това добре платена.