Начало България „Аз нали така станах премиер – като няма кой“. Главчев обясни, че...

„Аз нали така станах премиер – като няма кой“. Главчев обясни, че иска, не иска ще води делегация във Вашингтон

29
„Аз нали така станах премиер – като няма кой“. Главчев обясни, че иска, не иска ще води делегация във Вашингтон

Предизбраният за президент Румен Радев отказа да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон, затова този дълг ще трябва да поеме премиерът Димитър Главчев.

Главчев коментира пред журналисти в Брюксел, че не е запознат с притесненията на президента и защо той не се съгласява с позициите, които правителството ще представя пред НАТО.

Според конституцията на България външната политика се определя от правителството.

„Научих, че има притеснения от страна на президента. Спомнихте ме преди два, три часа кой ще ръководи делегацията. Ние приемаме, че в съответствие с позициите на държавния глава, главнокомандващия и генералите на НАТО, най-добре е делегацията да бъде ръководена от президента“, каза Главчев.

Той посочи, че подобна процедура е „стандартна“ и е била следвана през годините „по същия начин“.

На въпрос дали той ще представлява България във Вашингтон, Главчев отговори: „Няма друг избор“. По-късно обаче добави, че това е негово мнение, а не официално изявление.

Пред Главчев и от Министерството на отбраната дойде коментар по отношение на решението на президента Румен Радев.

„Както избраното от Радев решение да участва или не в Срещата на върха на НАТО, е негово лично мнение“, заяви заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев на брифинг за медиите.

„С оглед на официалната позиция на президента Радев, министерството изразява становище, че взетото решение от него за участие в тази среща на върха е редовна, официална, потвърдена процедура“, добави Илиев.

Той поясни, че политиката на страната в контекста на войната в Украйна е:

„Подкрепата, която се оказва през последните години, е напълно в съответствие с решенията на Народното събрание и в този контекст, тя е неотклонна и ще продължи до нуждата от нея“.

Той отбеляза, че няма „повреждане на националния интерес“.

„Нищо не заплашва националната сигурност. Политиката на страната е напълно синхронизирана с тази на Алианса“.

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски също даде коментар по темата. В изявление във Фейсбук той посочи:

„Отказът на Румен Радев да поеме ръководството на делегацията на България на срещата на върха на НАТО потвърждава предупрежденията ми – неговите позиции служат на чужди, а не национални интереси и са подчинени на зависимости и връзки на Изток, които са в разрез с евроатлантическите ценности и принципи“.

„С измислените „различни мнения“, избягването на отговорност, когато НАТО се събира в София и други подобни случаи, Радев играе двустранна, лицемерна игра“, добави още Пеевски.

И продължи:

„Радев постоянно и демонстративно се стреми да отклони България от нейните ангажименти и да я дестабилизира, като насърчава руското влияние и пропаганда в този ключов за сигурността на Европа и света момент“.

„Партиите от евроатлантическото мнозинство в предишните парламенти на страната със сигурност подкрепиха Украйна, изправена срещу непровокираната агресия на Русия, и предаността на България към Алианса не трябва да бъде застрашавана заради лични интереси и политически амбиции“.

„Играта със сигурността и създаването на страх сред хората е неуспех за високата институция на президента и злоупотреба с доверието на хората“.

Повече новини от деня – прочетете тук