Начало Водещи „Аз нали така станах премиер – като няма кой“. Главчев обясни, че...

„Аз нали така станах премиер – като няма кой“. Главчев обясни, че иска, не иска ще води делегация във Вашингтон

39
„Аз нали така станах премиер – като няма кой“. Главчев обясни, че иска, не иска ще води делегация във Вашингтон

След като президентът Румен Радев отказа да представлява страната ни на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, това ще трябва да направи премиерът Димитър Главчев.

Пред репортери в Брюксел той коментира, че не знае какви са притесненията на държавния глава и защо той не е съгласен с позициите, които правителството ще защитава пред НАТО.

Според българската конституция външната политика се определя от правителството.

„Аз разбрах, че има някакви притеснения държавният глава. Вие преди два, три часа ме попитахте кой ще ръководи делегацията. И ние водени от това, че става въпрос за държавния глава, за върховния главнокомандващ и НАТО-вски генерал, ви казах, че най-нормално е ръководител на делегацията да е президентът“, каза Главчев.

Според него подобна процедура е „рутинна“ и винаги през годините е „правено по този начин“.

На въпрос на репортер дали той ще представлява България във Вашингтон, Главчев отговори: „Ами то не остана кой“. След което допълни, с уговорката, че това е извън изказването му:

„Аз нали така станах служебен премиер – като няма кой“, обясни, като направи отново уговорката, че това го казва неофициално.

Преди Главчев относно решението на президента Румен Радев отношение взе и Министерството на отбраната.

„Решението на Радев да участва или не в Срещата на върха на НАТО си е лично негово мнение“, заяви зам.-министърът на отбраната Радостин Илиев на брифинг за медиите.

„Във връзка с изразената официална позиция на президента Радев, МО изразява становище, че приетото решение вчера с позиции за такава среща на върха, е регулярна, официална, утвърдена процедура“, заяви Илиев.

Той допълни, че политиката на страната ни в контекста на войната в Украйна е:

„Подкрепата, която страната оказва през последните години, е изцяло в съответствие на решения на Народното събрание, и в този смисъл и контекст, тя е непоколебима, непоклатима и ще продължи дотогава, докогато е необходимо“.

Той посочи, че в нея „няма накърняване на националния интерес“.

„Няма нищо, което да застрашава националната сигурност. Позицията на страната е изцяло синхронизирана с тази в Алианса“.

Коментар направи и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. В негова позиция, разпространена във Фейсбук, той посочва:

„Отказът на Румен Радев да поеме отговорността да оглави делегацията на България на Срещата на върха на НАТО е потвърждение на това, за което предупреждавах многократно – неговите позиции обслужват чужди, а не националните български интереси и са подчинени на зависимости и връзки на Изток, обратно на евроатлантическите ценности и принципи“.

„С измисленото “различни виждания”, бягство в чужбина, когато НАТО заседава в София и още подобни примери, Радев играе двойна, лицемерна игра“, заявява още Пеевски.

И допълва:

„Радев последователно и демонстративно се опитва да отклони България от нейните ангажименти и да я дестабилизира, прокарвайки руското влияние и пропаганда в този критичен за сигурността на Европа и света момент“.

„Последователната позиция на евроатлантическото мнозинство в предходните парламенти на страната в подкрепа за Украйна, срещу непредизвиканата агресия на Русия и лоялността на България към Алианса не може да бъде компрометирана, в името на лични интереси и политически амбиции“.

„Заиграването с картата на сигурността и внушаването на страхове у хората е крах за високата институция на президент и злоупотреба с доверието на хората“.

Още новини от деня – четете тук